Focus Global: Elveția a decis: nu limitează libera circulație 

Elvețienii au respins duminica trecută, prin referendum, proiectul de renunțare la acordul de liberă circulaţie a persoanelor cu Uniunea Europeană. La momentul scrierii acestor rânduri nu au fost publicate rezultatele oficiale, însă conform proiecţiilor radiodifuzorului elvețian SRF, propunerea a fost respinsă, cu 63% la 37% din voturi.

Referendumul a fost organizat la inițiativa Partidului Popular Elveţian, iar campania s-a axat în jurul a două teme principale: riscul ca imigranții (aproape un sfert din populație) să ia locurile de muncă ale localnicilor și amenințarea culturală pe care aceștia o reprezintă. Propunerea se înscrie în logica discursului anti-globalizare și anti-imigrație, care a fundamentat și alte mișcări internaționale, precum ieșirea Marii Britanii din UE sau politica „America first” a președintelui Donald Trump.

Citește mai mult: 

Europa.eu –  Basic Facts on the Framework of EU-Switzerland Relations 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.