Fact-checking-ul săptămânii: Videoclipurile care circulă în spațiul online nu arată „predarea în masă” a trupelor ucrainene

Informații de context

Un videoclip postat pe rețelele sociale susține că îi arată pe soldații ucraineni predându-se armatei ruse. Potrivit acestor postări, „soldații ucraineni nu vor să moară pentru Zelenski și se predau fără luptă” sau „NATO îi înarmează pe ucraineni și aceștia se predau” și „toți care au fost luați cu japca la război au plecat cu steagul alb după ei”.

Care sunt faptele?

Videoclipul arată o coloană de vehicule militare cu steaguri albe și soldați care se deplasează printre acestea. Sursa primară a videoclipului nu este deocamdată cunoscută. În România, videoclipul a fost distribuit pe rețelele sociale, fără alte detalii despre autenticitatea afirmațiilor, link-uri sau alte dovezi.

Mai multe instituții de știri au relatat despre un eveniment care prezintă imagini similare cu cele care au circulat în spațiul online. Potrivit Deutsche Welle, Rusia și Ucraina au efectuat un schimb de prizonieri în apropierea orașului Bakhmut pe 25 mai 2023. Peste 100 de soldați ucraineni au fost returnați în schimb, iar liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, părea să-i întâmpine pe soldații ruși reveniți.

Potrivit AFP, evenimentele surprinse în videoclipul care a circulat în spațiul online sunt identice cu cele postate de armata ucraineană și de grupul Wagner.

Comparație între videoclipurile care au circulat în spațiul online și imaginile postate de gruparea Wagner

Sursa: https://factcheck.afp.com/doc.afp.com.33Q92UQ

Atât gruparea Wagner, cât și armata ucraineană au distribuit imagini ale acestui eveniment. Un videoclip cu Evghenii Prigojin a fost postat pe 26 mai 2023 pe un canal oficial Wagner Telegram. Postarea includea și un text în rusă, care titra „Schimb de prizonieri 25.05.23 Declarația lui E.V. Prigojin”. Și Brigada 93 Mecanizată a armatei ucrainene a postat un videoclip al operațiunii pe YouTube.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

  • „soldații ucraineni nu vor să lupte pentru Zelenski”, „Ucraina pierde acest război”;
  • „soldații ucraineni se predau în masă rușilor”;
  • „mass media ascund adevărul despre situația din Ucraina”;
  • „în spatele soldaților ucraineni sunt mercenarii americani care îi împing să lupte”.

Evaluarea noastră: videoclip plasat într-un fals context

Clipul distribuit recent în spațiul online nu arată „predarea în masă” a trupelor ucrainene.  Filmarea realizată în mai 2023 surprinde un schimb de prizonieri între Ucraina și gruparea paramilitară rusă Wagner.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

dw.com – Ukraine, Russia swap prisoners near Bakhmut

youtube.com – Обмін полоненими: відео з дрону | 93 бригада Холодний Яр

factcheck.afp.org – Video shows Ukraine prisoner swap, contrary to pro-Russia claims

wsj.com – Watch: Ukraine Swaps Prisoners With Russian Paramilitary Group Wagner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.