Fact-checking-ul săptămânii: Videoclip fabricat și atribuit în mod fals publicației USA Today, despre un oficial ucrainean care ar fi provocat o altercație într-un bar din New York

Context

Postările false și videoclipul fac referire la vizita președintelui Zelenski în SUA, la Adunarea Generală a ONU și la Consiliul de Securitate al ONU pe 19 și, respectiv, 20 septembrie 2023.

Videoclipul de pe Facebook include sigla USA TODAY în colțul din dreapta sus și arată o compilație de clipuri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, poliția orașului New York și lupte de stradă. Videoclipul a fost distribuit de peste 40 de ori în mai puțin de o zi. Un videoclip similar a fost vizionat, pe Telegram, de peste 130.000 de ori.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ucrainenii sunt violenți.”

„Statul ucrainean și conducerea lui sunt lipsite de orice etică.”

„Atât conducerea, cât și cultura Ucrainei sunt impregnate de elemente naziste.”

Evaluarea noastră:

Videoclip fabricat și atribuit în mod fals USA Today, despre un membru al delegației ucrainene la Adunarea Generala a ONU. USA Today nu a publicat un astfel de videoclip. Poliția din New York a confirmat că nu a existat nicio raportare a unui astfel de eveniment care să corespundă informațiilor din videoclip. Fragmentele din videoclip în care apar oameni neidentificați implicați într-o încăierare au fost geolocalizate la aproximativ 20 km distanță de barul din Manhattan unde ar fi avut loc incidentul incriminat.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check: USA Today report on Ukraine delegate’s New York bar fight is fake

Usatoday.com – Video about a ‘drunken brawl’ tied to Ukraine isn’t from USA TODAY | Fact check

Apnews.com – Fabricated video spreads false report that a member of Ukraine’s UN delegation got into a bar fight

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.