Fact-checking-ul săptămânii: Videoclip fabricat și atribuit în mod fals BBC, potrivit căruia Ucraina ar fi furnizat arme organizației teroriste Hamas

Context

În contextul atacurilor teroriste împotriva Israelului, în care au murit mii de oameni, rețelele sociale au fost invadate de știri false despre evenimentele în desfășurare din Orientul Mijlociu. O astfel de postare de pe platforma X promovează informația falsă potrivit căreia Ucraina ar fi trimis arme organizației teroriste Hamas, prin referire la un presupus reportaj BBC, dovedit între timp ca fiind fabricat.

Videoclipul viralizat, care circulă mai ales pe conturile sociale de limbă rusă, susține că Ucraina ar fi trimis organizației Hamas arme donate de NATO, chiar înainte de atacul asupra Israelului. Institutului pentru Studierea Războiului a confirmat că operațiunile de dezinformare rusești s-au intensificat în urma atacului Hamas.

Rusia promovează o serie de narațiuni ostile pentru a sabota sprijinul militar acordat Ucrainei de către Occident, dar și pentru demoralizarea populației ucrainene. În cadrul raportului Antifake – „Un an de război împotriva Ucrainei: bătălia pentru opinia publică” – puteți parcurge cele mai relevante narațiuni strategice promovate de Rusia în perioada februarie 2022 – februarie 2023.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Ucraina este un stat eșuat.”

„Ucraina nu poate fi de încredere.”

„Statul ucrainean și conducerea lui sunt lipsite de orice etică.”

Evaluarea noastră:

Știre fabricată. Nu este prima dată când apare afirmația că Ucraina ar vinde arme către Hamas. BBC nu a realizat un videoclip în care să se afirme că site-ul de investigații Bellingcat ar fi dovedit implicarea Ucrainei în traficarea armelor NATO către organizația teroristă Hamas. Ambele organizații de presă, BBC și Bellingcat au infirmat public această știre.

Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea care se referă la o presupusă acțiune a Ucrainei urmărește, cu precădere, să saboteze sprijinul internațional pentru această țară, prin asocierea negativă cu evenimentele catastrofale din Orientul Mijlociu. Altfel spus, aceste informații false nu numai că distorsionează adevărul, ci și pot deturna discuțiile constructive, amplificând narațiuni false sau inflamatoare.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Newsguardtech.com – Israel-Hamas War Misinformation Tracking Center: 15 Myths About the Conflict and Counting

Apnews.com – BBC did not report that Ukraine is sending arms to Hamas, a video was fabricated

France24.com – No, this video does not show Ukrainian arms deliveries to Hamas

Leadstories.com – Bellingcat Did NOT Conclude Ukraine Smuggled Weapons to Hamas – Claim Comes From Fake BBC Video

3 comentarii la “Fact-checking-ul săptămânii: Videoclip fabricat și atribuit în mod fals BBC, potrivit căruia Ucraina ar fi furnizat arme organizației teroriste Hamas

 1. GHEORGHITA RAD spune:

  Daca Ucraina nu ar fi vandut arme, atunci UNDE SUNT ARMELE ? Ucraina cere tot timpul arme si munitii dar
  situatia de pe front nu evolueaza in favoarea ei. Imi pun intrebari ca un matematician de 70 de ani. Cu video-uri
  contrafacute, cu imagini din jocuri video la TV ne zapaciti de cap. Am impresia ca aproape nimeni din mass media
  nu vrea INCETAREA RAZBOAIELOR. Asta ar trebui sa fie si una din preocuparile DVS.

 2. Fake Temp Mail spune:

  naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.