Fact checking-ul săptămânii: Un raport despre pretinsa „slăbire a Germaniei și consolidarea SUA” atribuit în mod fals instituției de cercetare RAND

Informații de context

Un raport denumit „Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA” și atribuit în mod fals think-tank-ului american RAND Corporation ciruculă pe mesageria Whatsapp, fiind deja semnalizat cu eticheta „redirecționat frecvent”. Potrivit documentului prezentat ca fiind „semnat de către RAND”, „un obiectiv cheie al acestei strategii este distrugerea cooperării Germaniei și Franței cu Rusia, care este văzută drept cea mai mare amenințare economică și politică pentru Statele Unite” și „atragerea Rusiei în război cu Ucraina”. Reprezentanții RAND au reacționat imediat printr-un comunicat oficial, în care precizează că raportul invocat nu este realizat de către RAND și că numele think-tank-ului este folosit în mod fals pentru a promova o „conspirație bizară” referitoare la Germania și la relația dintre SUA și Germania.

Mesajul distribuit prin intermediul mesageriei WhatsApp vorbește despre un „raport secret”/ un „document șocant”/ „informație bombă”, Raportul atribuit în mod fals organizației RAND („documentul semnat RAND”) ar fi fost „dezvăluit” în urma unei „scurgeri interne excepționale” și conține următoarele afirmații (prezentate aici cu titlu de exemplu):

„Sub titlul de deschidere <<Slăbirea Germaniei, consolidarea SUA>>, raportul sugerează că există o <<necesitate urgentă>> de aflux de resurse din exterior, pentru a menține economia americană în ansamblu, dar <<în special sistemul bancar>>”.

 „Numai țările europene legate de angajamentele UE și NATO ne pot oferi acestea fără costuri militare și politice semnificative pentru noi.”

„Potrivit RAND, principalul obstacol în calea acestei ambiții, este creșterea independenței Germaniei. Printre altele, subliniază că Brexitul a oferit Germaniei o mai mare independență și a îngreunat influența Statelor Unite asupra deciziilor guvernelor europene.”

Care sunt faptele la zi?

RAND reprezintă o instituție americană de cercetare de tip nonprofit fondată în 1948, imediat după al Doilea Război Mondial. În prezent, organizația realizează cercetări, analize și propuneri de politici publice  pe teme de securitate, sănătate, educație sau sustenabilitate.

Mesajul în limba română care circulă pe Whatsapp cu eticheta „redirecționat frecvent” nu fac trimitere la site-ul RAND, ci reprezintă traducerea unui articol publicat pe un site suedez, https://nyadagbladet.se/, despre care platforma de fact-checking Logically afirmă că este cunoscut pentru publicarea de informații eronate anti-vaccinare („anti-vaxx misinformation”). Articolul de pe site-ul suedez Nyadagbladet face trimitere la un document PDF care folosește însemnele vizuale ale think-tank-ului american RAND. Pe prima pagină a documentului este precizată data de 25 ianuarie 2022, pretinșii destinatari ai raportului, printre care și CIA sau NSA, logo-ul instituției RAND și mențiunea „confidențial”. Spre deosebire de documentele autentice publicate de RAND, raportul care a circulat în spațiul online nu precizează autorii care au realizat cercetarea, reprezintă doar un  rezumat de câteva pagini fără alte detalii despre contextul documentului, nu include nicio sursă pentru afirmațiile invocate în text și prezintă puține asemănări vizuale sau textuale cu rapoartele organizației.

Alte articole și videoclipuri similare care au circulat în limba engleză au precizat drept sursă a raportului atribuit RAND mai multe fotografii ale unui document de patru pagini încărcat pe platforma de tip cloud a companiei ruse Yandex.

Platforma de fact-checking Lead Stories a demontat, pe larg, conținutul atribuit RAND („Raportul atribuit RAND Corp. nu dezvăluie <<adevăratele motive din spatele destabilizării Europei și a Războiului din Ucraina>> –. Este fake”), iar platforma Facebook a etichetat raportul atribuit RAND ca fiind „informație falsă”.

Organizația RAND Corporation a declarat pe site-ul oficial că raportul care îi este atribuit „este fals, iar cercetările, analizele și comentariile RAND autentice despre războiul din Ucraina pot fi găsite pe această pagină”.

Narațiuni strategice alimentate de astfel de conținuturi:

– „Războiul din Ucraina a fost planificat de SUA pentru slăbi Rusia și Europa”;

– „Obiectivul principal al SUA este  divizarea Europei, în special a Germaniei și Rusiei,  și distrugerea economiei europene”;

–  „Criza energetică din Europa fost planificată de Statele Unite pentru a distruge economia europeană/ a oferi o lovitură devastatoare economiei germane”.

Evaluarea noastră: document fabricat și atribuit în mod fals unui think-tank foarte cunoscut

În baza analizei noastre și a informaților disponibile în acest moment, considerăm că raportul despre pretinsa strategie a SUA de a „slăbi Germania” și de „a atrage Rusia în război cu Ucraina” este fabricat și atribuit în mod fals think-tank-ului american RAND Corporation. Nu există dovezi care să indice că raportul ar fi autentic sau ar fi fost realizat de instituția invocată, RAND Corporation.

Sursele noastre de fact-checking:

Logically – https://www.logically.ai/articles/double-check-nya-dagbladet-publishes-fake-rand-document-about-ukraine

Leadstories – https://leadstories.com/hoax-alert/2022/09/fact-check-newly-leaked-report-from-rand-corp-does-not-reveal-true-motives-behind-european-destabilization-russia-ukraine-war.html

rand.org – Fake RAND Report on ‘Weakening Germany’

rand.org – Research

disk.yandex.com – Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.