Fact checking-ul săptămânii: Sunt pandemiile programate să izbucnească „fix” la fiecare 100 de ani?

Context

În mediul online circulă postări ce induc ideea că pandemia de Coronavirus ar face parte dintr-un șir de pandemii „programate” ce se întâmplă la fiecare o sută de ani.

Pandemia de gripa spaniolă a început în 1918, nu în 1920, iar pandemia de holeră a început în 1817, nu în 1820, potrivit Enciclopediei Britannica. De asemenea, „Marea Ciumă din Marsilia” nu a fost o pandemie, conform definiției moderne a termenului ce presupune extinderea epidemiei la nivel global, focarul fiind limitat la teritoriul Franței.

A doua problemă a listei este că exclude exemple evidente de alte pandemii. De exemplu, nu include pandemia de ciumă bubonică care a lovit la mijlocul secolului al XIV-lea (1347) și se estimează că a ucis până la 200 de milioane de oameni pe trei continente. Lista nu include, de asemenea, pandemia de gripă asiatică din 1957-58, cauzată de virusul H2N2.

„Sunt rezervat cu privire la ideea că pandemiile funcționează precum un orar feroviar”, a declarat profesorul de istorie de la Universitatea Yale, Frank Snowden, autorul cărții „Epidemii și societate”, pentru PolitiFact.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Pandemia de coronavirus a fost programată.”

„Guvernele au încercat dintotdeauna să controleze populațiile prin provocarea unor pandemii.”

Elita globală/ guvernul mondial din umbră acționează pentru depopularea planetei, pandemia fiind unul dintre instrumentelela care s-a apelat în acest sens”.

„Guvernul mondial a declanșat pandemia ca pretext pentru marea resetare – o agendă malefică pe care figurează și reducerea populației”.

Evaluarea noastră:

Evenimentele istorice utilizate au fost prezentate în mod denaturat și selectiv pentru a se potrivi anumitor narațiuni conspiraționiste. Astfel de conținuturi promovează știri false și narațiunea depopulării intenționate a planetei de către guverne/ guvernul mondial prin provocarea unor epidemii sau a altor catastrofe (ex. cutremure).

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Leadstories.com – Fact Check: Pandemics Do NOT Happen Every 100 Years

Politifact.com – Pandemics like COVID haven’t hit exactly every 100 years, despite claim

Cdc.gov – Past Pandemics

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.