Fact checking-ul săptămânii: „Rescrierea” Bibliei cu ajutorul IA – care sunt faptele

Context

Știrea falsă a apărut inițial pe un site web, Slay, care se descrie ca „mass-media alternativă”, fiind ulterior distribuită masiv pe platformele de social media, precum Twitter și TikTok. Știrea falsă a fost preluată și promovată și în mass-media tradițională.

Harari a afirmat că, în timp ce unele religii existente susțin că textele lor sunt scrise de inteligența non-umană, apariția unor texte religioase generate în întregime de IA ar fi primul caz în care această afirmație ar fi factuală. Acest comentariu nu sugera că o religie sau alta ar fi „de fapt corectă”, indiferent de originea textelor pe care se fundamentează.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă, de a controla și uniformiza populația lumii”.

„Globaliștii vor obliga marea masă a oamenilor de rând să apeleze la stăpâni”.

„Stăpânii globaliști vor eradicarea religiei ortodoxe”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false și interpretări tendențioase sau eronate ale a unor comentarii făcute de cunoscutul istoric și filosof Harari. Astfel de interpretări alimentează narațiuni conspiraționiste despre așa zisă elită globalistă ce are o „agendă secretă” și despre „marea resetare”. Harari nu pledează pentru o Biblie generată de IA și nici nu a afirmat că un astfel de text ar crea „religii care sunt de fapt corecte”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Did WEF Call For an AI-Written Bible to Create New Religions?

Timesofisrael.com – Yuval Noah Harari warns AI can create religious texts, may inspire new cults

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.