Fact checking-ul săptămânii: Noile tulpini ale SARS-CoV-2 – rezultat al vaccinării sau al mutațiilor virusului?

Recent, atât în spațiul online românesc, cât și internațional, au circulat mai multe articole, postări și clipuri în care profesorul francez Luc Montagnier declara, în cadrul unui interviu, că vaccinarea împotriva COVID-19 este „o eroare uriașă!”, „o eroare istorică”, fiind „cea care provoacă tulpinile”. Potrivit experților din domeniul sănătății, ipoteza susținută de Montagnier nu poate fi susținută de dovezi științifice. Potrivit acestora, noile tulpini ale virusului, dintre care unele au fost identificate înainte ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie disponibile, au apărut în urma circulației virusului, care a suferit mutații în procesul de replicare naturală și nu ca urmare a vaccinării.

Articolele în limba română reprezintă traduceri din limba engleză ale unor informații regăsite pe mai multe website-uri și preluate dintr-un interviu al profesorul francez Luc Montagnier, care declară că „vaccinarea în masă este o eroare istorică, ducând la crearea de noi tulpini și provocarea de decese”. Interviul a fost realizat de Pierre Barnérias, același realizator care a produs și documentarul Hold-Up, un material video încărcat de teorii ale conspirației despre COVID-19, demontate deja de comunitatea medicală. Luc Montagnier este unul dintre cei doi cercetători care au descoperit virusul HIV, în 1983, primind pentru acest lucru Premiul Nobel pentru medicină în 2008. De atunci, Montagnier a avansat în mod repetat numeroase afirmații medicale controversate și lipsite de suport științific, inclusiv afirmația că un „bun sistem imunitar” poate proteja împotriva infectării cu Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA) sau că tratamentul pe termen lung cu antibiotic poate trata autismul. În 2017, drept răspuns la afirmațiile lui Montagnier cu privire la vaccinuri, peste 100 de oameni de știință au adresat o scrisoare deschisă în care au semnalat pericolul din spatele mesajelor promovate de Luc Montagnier care „se folosește de titlul de deținător al premiului Nobel pentru a răspândi informații periculoase pentru sănătate ce nu se regăsesc în domeniul său de competență”.

Unele dintre tulpinile virusului SARS-CoV-2 au apărut înainte ca vaccinurile COVID-19 să fie disponibile și utilizate pe scară largă, cum ar fi varianta care a apărut în Regatul Unit în septembrie 2020 (B.1.1.7). Potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC),  noile tulpini apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile apar în mod natural și sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic – aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului. Contrar afirmației susținute de Luc Montagnier, mutațiile nu apar din cauza procesului de imunizare. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații. Conform declarației președintelui departamentului de imunologie și boli infecțioase al TH Chan School of Public Health, din cadrul Universității Harvard, Sarah Fortune, „virusul va încerca întotdeauna să evolueze pentru a-și asigura propria supraviețuire”. De la începutul pandemiei, peste 170 de milioane de  persoane s-au infectat cu SARS-CoV-2 la nivel global. Experții din domeniul medical consideră că mutațiile suferite de virus au fost cauzate anume de numărul mare de persoane infectate și de răspândirea largă a virusului la nivel global.

Potrivit Stanley Perlman, profesor de microbiologie și imunologie la Universitatea din Iowa, SUA, „nu există dovezi științifice că vaccinurile împotriva COVID-19 pot cauza mutații ale virusului sau ar putea afecta negativ evoluția virusului”. Noile tulpini apar prin procesul de selecție naturală atunci când tulpina este suficient de puternică pentru a învinge sistemul imunitar al gazdei. Mai mulți experți medicali consideră că variantele noi ale virusului SARS-CoV-2 sunt predispuse să se dezvolte în rândul populațiilor care au un răspuns imun slab la coronavirus. Spre exemplu, populațiile cu densitate ridicată și cu un acces redus la servicii medicale.

Pandemia de COVID-19 a generat răspândirea multor zvonuri, informații false sau înșelătoare cu privire la numeroase subiecte din domeniul medical, dintre care unele pot constitui chiar un pericol la adresa sănătății publice. Pentru a ne proteja de acest val de informații cu potențial nociv, am putea urma câțiva pași:

  • să manifestăm prudență față de afirmațiile invocate ca fiind științifice și să verificăm dacă respectivele informații sunt susținute de dovezi științifice, dacă au apărut și în presa mainstream, inclusiv în presa medicală, dacă sunt preluate de surse oficiale, de reprezentanți ai asociațiilor profesionale;
  • să nu ne grăbim să redistribuim afirmații aparținând unor figuri controversate.

Citește mai mult:

politifact.com- COVID-19 vaccines do not create the virus’ variants

apnews.com – No evidence COVID-19 vaccines create new virus variants

eu.usatoday.com – Fact check: COVID-19 variants come from mutations, not vaccines

who.int – The effects of virus variants on COVID-19 vaccines

cdc.gov – About Variants of the Virus that Causes COVID-19​​

 

2 comentarii la “Fact checking-ul săptămânii: Noile tulpini ale SARS-CoV-2 – rezultat al vaccinării sau al mutațiilor virusului?

  1. Relu spune:

    Ma mir ca nu aveti decat un articol despre profesorul francez, Luc Montagnier – internetul fiind plin de mentiuni despre afirmatiile lui care au ingrozit lumea….Eu v-asi recomanda sa luati in considerare urmatorul articol distribuit pe tot internetul, sa-l analizati sa sa ne spuneti ce este fake news in el..sa anaizati afirmatiile celor mentionati in articol…https://gazeta-romaneasca.ro/2021/06/02/luc-montagnier-laureat-al-premiului-nobel-nu-exista-nicio-sansa-de-supravietuire-pentru-cei-vaccinati-vaccinarile-ar-trebui-sa-se-opreasca/

  2. Sara spune:

    Ceea ce spune prof.Luc Montagnier , spun o serie de alti virusologi si cercetatori cunoscuti in lumea medicata si asupra competentei acestora nu pot exista indoieli. E vorba si de alti medici lauriati ai premiului Nobel, e vorba despre inventatorul tehnologiei utilizate la aceste vaccinuri, dr. Robert Malone, este vorba de virusologul belgian dr. Vernon Coleman, de dr. Geert Vander Bosche, expert in vaccinuri, dr. Luigi Warren, dr. Omura Satoski, dr. John Ioannidis , prof.virusolog Sucharit Bahkdi si multi altii. Deasemenea o spune si fostul vicepresedinte la Pfizer .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.