Fact checking-ul săptămânii: NASA nu a anunțat că schimbările climatice ar fi cauzate de „modificările orbitei Pământului”

Mai multe articole și postări susțin că NASA ar fi anunțat că „schimbările climatice sunt cauzate de modificările orbitei solare a Pământului și nu sunt cauzate de om.” De fapt, NASA nu a făcut acest anunț, iar articolele și postările din spațiul online prezintă teoria ciclurilor Milankovitch ca fiind cauza schimbărilor climatice ale căror efecte dramatice au început să se facă simțite în ultimii ani. În anul 2000, NASA a publicat un articol despre teoria ciclurilor Milankovitch, prezentând modul în care variațiile mișcărilor orbitale ale Pământului se schimbă de-a lungul a zeci de mii de ani și influențează clima Pământului, însă fără a afirma că chimbările climatice actuale ar fi cauzate de aceste fenomene. Spre deosebire de schimbările climatice actuale, teoria ciclurilor Milankovitch operează cu intervale mari de timp, de la zeci până la sute de mii de ani.

Informații de context

Recent, în spațiul online au circulat unele articole și postări potrivit cărora NASA ar fi anunțat că „schimbările climatice sunt cauzate de modificările orbitei solare a Pământului și înclinării axiale  și nu sunt cauzate de om”. Potrivit acestor articole, „de mai bine de 60 de ani, Administrația Aeronautică și Spațială a SUA (NASA) știe că modificările care apar la modelele meteorologice planetare sunt complet naturale și normale”, iar „în anul 2000, NASA a publicat pe site-ul său Observatorul Pământului informații despre Teoria Climei Milankovitch, dezvăluind că planeta se schimbă, de fapt, din cauza unor factori străini care nu au absolut nicio legătură cu activitatea umană.”

Care sunt faptele?

Postările și articolele distribuite în spațiul online nu indică sursa directă pentru presupusul anunț al NASA, iar Antifake nu a identificat un astfel de anunț făcut de agenția spațială.

Un purtător de cuvânt al NASA a declarat pentru Reuters că oamenii de știință „creditează interpretarea potrivit căreia încălzirea recentă a Pământului este cauzată de activitățile umane, în special, de emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, în urma arderii combustibililor fosili sau altor activități antropice”. Purtătorul de cuvânt a declarat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși de când au început înregistrările moderne de temperatură, în 1880. Conform recordului de temperatură al NASA, Pământul a înregistrat o temperatură medie globală cu aproximativ 1,1 grade Celsius mai mare decât media înregistrată la sfârșitul secolului al XIX-lea, odată cu începutul revoluției industriale.

Totuși, în spațiul online, unele articole și postări au menționat că NASA ar fi indicat că teoria ciclurilor Milankovitch privind poziția Pământului în raport cu Soarele ar cauza schimbările climatice actuale.

Potrivit John Cook, cercetător la Centrul de Comunicare privind Schimbările Climatice de la Universitatea Monash, Australia, ciclurile Milankovitch reprezintă schimbările orbitei și înclinării Pământului de-a lungul unor perioade foarte îndelungate: „aceste cicluri descriu modul în care lumina soarelui lovește Pământul în diferite momente ale anului și efectele pe perioade lungi asupra climei Pământului”. Cook a făcut referire la teoria ciclurilor Milankovitch care sunt responsabile pentru declanșarea începutului și sfârșitului perioadelor de glaciațiune, a epocilor glaciare.  Ciclurile Milankovitch nu infirmă concluziile comunității științifice conform cărora emisiile de carbon eliberate în urma activităților umane provoacă o creștere semnificativă a temperaturilor globale. Ciclurile Milankovitch operează pe intervale de timp care sunt mult mai mari, de la zeci până la sute de mii de ani, spre deosebire de intervalele de timp care au determinat încălzirea recentă globală.

Shaun Lovejoy, profesor de fizică la Universitatea McGill, a declarat pentru AFP că „teoria Milankovitch este cel puțin parțial corectă”, „însă modificările orbitale sunt microscopice și raportate la o scală de câteva mii de ani. Potrivit teoriei lui Milankovitch, o perioadă de 100.000 de ani ar putea duce la o schimbare a temperaturii cu 2 grade Celsius. În acest moment, ne confruntăm cu o schimbare de 1,1 grade Celsius în 100 de ani, de aproximativ 500 de ori mai rapidă”.

Conform datelor publicate de Serviciul european Copernicus, în iunie 2022, temperatura medie globală a fost cu aproximativ 0,31 grade Celsius mai mare decât media intervalului 1991-2020, fapt care a determinat ca luna iunie 2022 să ocupe locul al treilea din punctul de vedere al temperaturilor înregistrate vreodată în această lună  la nivel mondial.

Evaluarea noastră: declarații atribuite în mod eronat

NASA nu a anunțat că schimbările climatice sunt cauzate de „modificările orbitei Pământului”. Aceste declarații au fost atribuite în mod înșelător, având la bază un articol publicat de NASA despre teoria ciclurilor Milankovitch, în care agenția a relatat despre schimbările în poziția Pământului de-a lungul a zeci de mii de ani și schimbările de temperatură cauzate de acestea. Teoria nu infirmă schimbările climatice cauzate de activitatea umană și nu poate fi considerată drept o dovadă pentru  actuala încălzire rapidă a Pământului.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

reuters.com – NASA did not announce that climate change is only driven by variations to Earth’s orbital position relative to the sun

climate.nasa.gov – Why Milankovitch (Orbital) Cycles Can’t Explain Earth’s Current Warming

faactcheck.afp.com – No, NASA did not admit that changes in Earth’s solar orbit, not human activity, is causing climate change

cliamte.copernicus.eu – Climate bulletins

science.org – Assessing recent warming using instrumentally homogeneous sea surface temperature records

climate.nasa.gov – 2021 Tied for 6th Warmest Year in Continued Trend, NASA Analysis Shows

climate.nasa.gov – Milankovitch (Orbital) Cycles and Their Role in Earth’s Climate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.