Fact checking-ul săptămânii: Informarea înșelătoare despre schimbările climatice împrumută un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră” și „Noua ordine mondială”

În spațiul online, diverse articole și postări pe rețelele sociale susțin că schimbările climatice reprezintă „o minciună globală”, „o imensă escrocherie ” și un plan de „reducere masivă a populației la nivel planetar”. Aceste articole sugerează că „teoria schimbărilor climatice este în realitate un mijloc prin care conducătorii din umbră ai planetei ne manipulează pentru a reuşi instaurarea Noii Ordini Mondiale”, „planeta n-are nevoie de nicio salvare”, iar „nivelul dioxidului de carbon creşte şi coboară fără prezenţa vreunei activităţi umane”. Aceste articole și postări pe rețelele sociale susțin că, dacă am îndepărta peste noapte toate maşinile de pe stradă, acest lucru n-ar produce nicio schimbare în nivelul dioxidului de carbon din atmosferă”, „odată cu topirea gheţarilor, nivelul apei nu va creşte atât de mult pe cât s-ar crede” sau că „nivelul de dioxid de carbon din trecutul planetei a fost de 18 ori mai mare decât în prezent”.

În fapt, fenomenul schimbărilor climatice este susținut de un corpus impunător de dovezi științifice adunate de-a lungul multor ani. Acestea arată că, în ultimii 50 de ani, a avut loc o creștere vizibilă atât a temperaturii medii anuale la nivel global, cât și a concentrației de dioxid de carbon din atmosferă. Cercetătorii consideră că încălzirea globală nu reprezintă un „proces natural”, iar activitățile umane din perioada postindustrială au determinat schimbările actuale la nivelul atmosferei, oceanului și al pământului. Într-o majoritate covârșitoare, cercetătorii din domeniul climei au căzut de acord că temperatura medie globală astăzi este mai mare decât în ​​perioada preindustrială și că activitatea umană este cel mai important factor care a determinat această creștere.

Contrar afirmațiilor înșelătoare care sugerează că „temperatura globală nu s-a modificat”, potrivit analizei de temperatură publicate de Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) din cadrul NASA, temperatura medie a suprafeței planetei a crescut cu aproximativ 1,18 grade Celsius, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Această schimbare a fost determinată în mare parte de emisiile crescute de dioxid de carbon în atmosferă și de alte activități umane. Cea mai accelerată pantă a încălzirii a avut loc în ultimii 40 de ani, ultimii șapte ani înregistrând temperaturile cele mai ridicate, de când se fac astfel de măsurători.

În 1998, revista Nature a publicat o serie de date care au arătat fluctuațiile de temperatură relativ stabile de-a lungul sutelor de ani, urmate de o creștere bruscă, în special în ultimii 50 de ani. Cei mai mulți oameni de știință afirmă că această schimbare bruscă este legată de emisiile produse de om în perioada postindustrială.

În august 2021, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), un grup de experți creat de ONU, a lansat cel de-al șaselea raport de evaluare privind schimbările climatice. Raportul arată, fără echivoc, că „încălzirea atmosferei se datorează factorului uman”.

Potrivit NASA, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă rezultată din activitățile umane a crescut cu 47% de la începutul Revoluției Industriale. Activitățile umane (în primul rând arderea combustibililor fosili) au crescut fundamental concentrația de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului, încălzind planeta. Se estimează cu o probabilitate mai mare de 95% că gazele cu efect de seră produse în urma activităților umane, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot, au cauzat o mare parte din creșterea observată a temperaturii Pământului în ultimii 50 de ani.

Drept urmare, pe măsură ce planeta s-a încălzit, s-au înregistrat evenimente și schimbări meteorologice majore, precum topirea accelerată a ghețarilor și a calotelor de gheață, creșterea nivelului mării, intensificarea valurilor de căldură, precipitații abundente, creșterea în intensitate a uraganelor. Calotele de gheață din Groenlanda și Antarctica au scăzut în masă. Datele de la NASA Gravity Recovery and Climate Experiment arată că Groenlanda a pierdut în medie 279 de miliarde de tone de gheață pe an între 1993 și 2019, în timp ce Antarctica a pierdut aproximativ 148 de miliarde de tone de gheață pe an.

În România, dezbaterea publică privind schimbările climatice se află de abia la început, dar prezintă deja semnele timpurii ale polarizării ideologice și identitare, asociindu-se altor teme care au creat și creează convulsii la nivelul opiniei publice.

Surse:

climatefeedback.org – Ice cube meme misrepresents physics of sea level rise to claim melting ice has no effect

factcheck.org – No, Climate Change Isn’t ‘Made Up’

climate.gov – Climate Change: Global Sea Level

climate.nasa.gov – Climate Change: How Do We Know?

ipcc.ch – Climate Change 2021 The Physical Science Basis

politifact.com – 2008 quote does not reflect scientific consensus: Humans do cause global warming

politifact.com – Yes, excess carbon dioxide in the atmosphere is a problem for Earth

eu.usatoday.comFact check: Scientific consensus says humans are dominant cause of climate change

eu.usatoday.com – Fact check: Photos show no change in sea level over 99 years but don’t disprove climate change

grace.jpl.nasa.gov – Greenland Ice Loss

climate.gov – Isn’t there a lot of disagreement among climate scientists about global warming?

climate.gov Climate Change: Annual greenhouse gas index

geosci.uchicago.eduOn the Temperatures of the Terrestrial Sphere and Interplanetary Space

 

8 comentarii la “Fact checking-ul săptămânii: Informarea înșelătoare despre schimbările climatice împrumută un vocabular familiar: „minciuna globală”, „conducători din umbră” și „Noua ordine mondială”

 1. Naționalistul spune:

  Schimbările climatice – ciclice și aleatorii. Dioxidul de carbon nu este un poluator, ci o sursă de hrană pentru plante

  Neomarxistii/globalistii (noii comunisti corporatisti „verzi”) ne-au mintit cu privire la dioxidul de carbon, spunandu-ne ca acesta cauzeaza „schimbarile climatice” si „incalzirea globala”, cand, in realitate, incalzirea globala si scaderea temperaturii globale sunt fenomene naturale, ciclice, care sunt cauzate de Soare. Activitatea ecologistilor comunisti se bazeaza pe minciuni.

  In realitate, ecologistii comunisti militeaza pentru reducerea populatiei Pamantului, pentru taxarea globala a oamenilor si pentru dezindustrializare (oamenii sa depinda de stat), trairea in „orase inteligente” si interzicerea accesului oamenilor catre zonele verzi. Toate acestea fac parte din Agenda 21, care, in anul 2015, s-a transformat in Agenda 30. In anul 2030, globalistii spera sa instaureze Guvernul Mondial.

  Citiți aici -> https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6010038-incalzirea-globala-devenit-noua-religie-elitelor-urbane-din-tarile-dezvoltate-stiinta-australian.htm

  Prinsi cu minciuna: climatologii au falsificat datele despre incalzirea globala

  Sursa: descopera.ro

  Nu există nicio dovadă care sa demonstreze faptul că activitatea umană creează „schimbări climatice”. Fenomenul creșterii temperaturii și scăderii temperaturii are legătură cu activitatea Soarelui.

  Alexander King, Bertrand Schneider – Fondator și respectiv secretar, Clubul de la Roma, „Prima revoluție globală” Pag. 104-105, 1991:

  „În căutarea unui nou dușman care să se unească, ne-a venit ideea cu poluarea, amenințarea încălzirii globale, lipsa apei, foametea și potrivirea proiectelor de lege cu ele… Dar, uneori, în desemnarea lor ca inamic, cădem în capcana de a confunda simptomele cu cauzele.

  Toate aceste pericole sunt cauzate de intervenția umană și numai prin schimbarea atitudinilor și a comportamentului oamenilor, acestea pot fi depășite. Atunci, înseamnă că inamicul real este chiar umanitatea.”

  Un document, semnat de 11.000 oameni de știință, cere reducerea populației pentru a salva planeta de „schimbările climatice”

  https://www.activenews.ro/externe/Un-document-semnat-de-11.000-oameni-de-stiinta-cere-REDUCEREA-populatiei-pentru-a-salva-planeta-de-%E2%80%9Eschimbarile-climatice-.-Se-cere-accesul-nerestrictionat-la-metode-de-%E2%80%9Eplanificarea-familiala-si-de-scadere-a-fertilitatii-femeilor-158683

  În perioada medievală, întregul Pământ s-a încălzit încât se făcea agricultură la cercul polar.

  Ecologia și Noua Ordine Mondială: Informații false propagate de către globaliști cu privire la răcirea globală și încălzirea globală

  „Anii ’60 au fost cei dedicați poluării în general. Iată câteva titluri:

  – „În 15 ani poluarea ne va duce la o foamete generalizată”
  – „În 20 de ani omenirea va dispărea într-un imens nor albastru”.

  Anii ’70 au venit cu o altă provocare: răcirea globală. Titlurile vremii sunt cât se poate de sugestive:

  – „Până în secolul XXI va începe o epocă glaciară” (NASA)
  – „O nouă Epocă de Gheață până la începutul secolului XXI” (National Center for Atmospheric Research)
  – „Vine o nouă Epocă de Gheață” (Washington Post)
  – „Atenție la răcirea globală!” (Scrisoare a Universității Boston către Nioxon)
  – „Sateliții demonstrează cât se poate de clar că o nouă Epocă de Gheață vine cu rapiditate” (The Guardian)
  – „Semne ale Epocii de Gheață sunt peste tot: temperatura globală a scăzut cu 2,7 grade F din 1940” (TIME Magazine)
  – „Epuizarea ozonului este un mare pericol pentru viață” (semnal de alarmă tras de un „specialist” al Universității din Michigan)
  – „În ceea ce privește răcirea globală, climatologul Stephen Schneider de la Universitatea din Wisconsin se lamentează că are de-a face doar cu «urechi surde»” (NYT)

  Anii ’80 au venit cu obsesia terminării iremediabile a resurselor naturale (20 de ani era termenul), dar și cu obsesia creșterii nivelului apelor. Tot atunci se pun bazele teoriei încălzirii globale, dar mai cu frână:

  – „Maldivele vor fi complet sub apă în 30 de ani” (Agenția France Press)
  – „Oficial al ONU: Până în anul 2000, creșterea nivelului mărilor va anula națiunile” (Associate Press)
  – „Omul de știință Jim Hansen afirmă că autostrada West Side din New York va fi sub apă până în 2019”

  Anii ’90 ne-au scutit de nebunie, însă anii 2000 au preluat nebunia încălzirii globale. Iată titlurile:

  – „Zăpezile aparțin trecutului. Copiii noștri nu vor ști ce-i zăpada.” (The Independent, 2000)
  – „Pentagonul către Bush: În mai puțin de 20 de ani Marea Britanie va fi Siberia” (The Guardian, 2004)
  – „Un om de știință al NASA afirmă: «Suntem prăjiți. În 5-10 ani Arctica nu va mai avea pic de gheață!»” (Associated Press, 2008)
  – „Arctica va rămâne fără gheață până în 2013” (Al Gore, 2008)
  – „Prințul Charles avertizează că ne-au mai rămas doar 96 de luni pentru a salva lumea: «Prețul capitalismului este mult prea mare»” (The Independent, 2009)
  – „Gordon Brown: «Avem mai puțin de 50 de zile pentru a salva planeta de la catastrofă»” (The Independent, 2009)
  – „Arctica va rămâne fără gheață în doi ani” (The Guardian, 2013)
  – „Mai avem 500 de zile pentru a evita un haos climatic” (John Kerry, 2014)”

  Sursa: Dan Diaconu

 2. George spune:

  Ticalosilor! Sunteti niste criminali platiti de bogatanii din umbra sa mintiti si sa denaturati! Bogatanii care se intalnesc la Davos, si care ii țin in lesă pe komisarii bolșevici ai UE si pe politicienii mânjiți vor sa ne impuna noua, oamenilor de rand traiul din Evul Mediu, poate chiar mai rau: noi fara masina, fara libertate de miscare, fara foc de lemne, fara carne, in special de vaca, si sa mancam insecte. In plus, o bestie de om ca acel Harari, consilierul bogatanilor care va platesc si pe voi sa mestecati rahatul cu „incalzirea globala”, spune cu dispret despre oameni ca sunt ” mâncători inutili”. Acesti bogătani vor săracirea oamenilor si aducerea lor in Evul Mediu, dar ce sa vezi? Ei sa isi pastreze privilegiile si sa polueze extrem de tare cu avioanele lor private, ei au yachturi si ei mananca din belșug carne de vita. Ei vor pentru noi orase de 15 minute, țarcuri in care sa stam ca vitele si sa iesim cu permis, in timp ce ei sa aiba libertatea de mișcare absoluta, sa aibă Pamântul la dispoziția lor, intr-un safari perpetuu, in timp ce ne privesc dispretuitor din avioanele lor private. Nu le-ar ajuta Dunezeu nici lor, nici voua, ticăloșilor!

 3. zoritoler imol spune:

  Someone essentially assist to make severely articles I’d state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual put up amazing. Wonderful process!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.