Fact checking-ul săptămânii: Imagini trucate și cadre din filmari mai vechi cu „fanii ucraineni nazisti”, prezentate ca și cum ar fi de la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar și promovate de conturile social media favorabile Rusiei

Un videoclip cu mai mult de 150.000 de vizualizări, atribuit în mod fals canalului Al Jazeera și devenit viral pe conturile Twitter si Telegram favorabile Rusiei, susține că mai mulți suporteri ucraineni au fost arestați în timpul meciului inaugural al Cupei Mondiale din Qatar pentru că au vandalizat afișe și le-au acoperit cu graffiti cu simboluri naziste. Vandalizarea ar fi constat în adăugarea unui salut nazist și o mustață ce trimite la Hitler unei imagini cu Laib, mascota Cupei Mondiale. Zvonul s-a răspândit și pe alte platforme sociale. Contul oficial de Twitter al Ambasadei Rusiei în Regatul Unit a distribuit o captură de ecran a acestui videoclip.

Videoclipul nu poate fi găsit pe site-ul Al Jazeera, care a confirmat printr-un tweet oficial că „Al Jazeera nu a publicat niciodată acest videoclip.”

Unele dintre aceste imagini au fost filmate în timpul Cupei Mondiale din Qatar, dar alte fragmente sunt mai vechi.

Se poate observa că uniformele purtate de poliție în această înregistrare sunt diferite de cele purtate de forțele de securitate din Qatar desfășurate în timpul Cupei Mondiale. Așadar, videoclipul este un amestec de filmări realizate în timpul Cupei Mondiale din acest an și filmări mai vechi.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false / înșelătoare:

„Scopul pentru care Rusia a pornit războiul este denazificarea Ucrainei.”

„Atât conducerea, cât și cultura Ucrainei sunt impregnate de elemente naziste.”

„Rusia se află sub amenințarea nazismului ucrainean.”

Evaluarea noastră: imagini prelucrate în Photoshop și cadre din filmari mai vechi

Videoclipul este fals și poza cu “graffiti-ul nazist” a fost prelucrată.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

France24.com – No, Ukrainian fans were not responsible for Nazi graffiti at the World Cup

Aljazeera.com – Fact check: Were three drunk Ukrainians arrested in Qatar?

Euronews.com – Fake video claims Ukrainians arrested at Qatar World Cup

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.