Fact-checking-ul săptămânii: Imagini din 2022 cu trupe americane sosind pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, utilizate pentru a promova știri false despre criza din Orientul Mijlociu

Context

În contextul crizei în desfășurare din Israel, rețelele sociale precum X și Facebook au fost invadate de știri false. O astfel de postare plasează în mod eronat imagini dintr-un clip video mai vechi, pentru a dezinforma și a crea panică.    

Comparație între imaginea originală și cea preluată și folosită în știrea falsă. Se poate observa că este vorba despre același eveniment, al sosirii soldaților pe aeroportul Mihail Kogălniceanu

Videoclipul utilizat în postările cu informații false are rezoluție joasă și conține fragmente dintr-un videoclip mai lung, încărcat de Ministerul Apărării al Statelor Unite (DOD), care arată soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate sosind pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în iunie 2022. Trupele americane au fost dislocate în România pentru a întări flancul estic al NATO, ca răspuns la invazia din Ucraina.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„SUA dorește începerea unui război mondial.”

„SUA a mobilizat în secret trupe pentru a lupta în Israel.”

„SUA dorește escaladarea crizei din Orientul Mijlociu.”

„Criza din Orientul Mijlociu este creată de elitele globaliste din SUA.”

Evaluarea noastră:

Clip video și imagini scoase din context, atribuite în mod eronat evenimentelor din Israel. Clipul arată de fapt soldați ai armatei americane sosind în România, în iunie 2022, și nu în Israel, în octombrie 2023. Menționăm că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea, care se referă la o presupusă acțiune a SUA, poate deturna discuțiile constructive despre pace, amplificând narațiuni distorsionate, cu potențial de inflamare a opiniei publice.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – Old video shows US Army arriving in Romania, not Marines landing in Israel

Reuters.com – Video shows US soldiers arriving in Romania in 2022, not Israel in 2023

Afp.com – Video from 2022 shows US troops landing in Romania, not Israel

Army.mil – 101st Airborne Division arrives in Europe to support NATO Allies

Un comentariu la “Fact-checking-ul săptămânii: Imagini din 2022 cu trupe americane sosind pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, utilizate pentru a promova știri false despre criza din Orientul Mijlociu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.