Fact checking-ul săptămânii: Filmări înșelătoare cu persoane vaccinate de care s-ar lipi magneți

În ultimele săptămâni, atât în spațiul online românesc, cât și internațional, au circulat intens mai multe postări, videoclipuri și articole în care unele persoane declarau și „demonstrau” în cadrul unor filmări, punându-și magneți pe piele, că vaccinul împotriva COVID-19 ar conține un microcip sau unele metale.

Încă la începutul pandemiei de COVID-19, atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 erau în etapa de dezvoltare, în spațiul online au circulat numeroase informații false, teorii ale conspirației și ipoteze potrivit cărora vaccinul împotriva COVID-19 va conține un cip/microcip/nanocip sau un cip „activat” prin tehnologia 5G, conceput pentru a monitoriza și controla populația. Aceste narațiuni fără suport științific, demontate deja de experți din domeniul medical, au alimentat constant neîncrederea și frica unor persoane față de vaccinurile autorizate în acest moment împotriva COVID-19.

În prezent, niciunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 aprobate în UE nu conține metale sau metale grele, precum mercurul sau aluminiul. În acest sens, pot fi consultate prospectele vaccinurilor și lista componentelor (Pfizer, Moderna, Johnson & JohnsonAstraZeneca). Michael Coey, profesor în cadrul Facultății de Fizică a Universității Trinity din Irlanda a declarat pentru Reuters că aceste filmări de pe rețelele sociale sunt iraționale, deoarece ar fi necesară o cantitate semnificativă, de cel puțin un gram de fier, pentru a putea atrage un magnet. Într-o declarație pentru Snopes, Edward Hutchinson, lector în cadrul Centrului de Cercetare în Virusologie al Universității din Glasgow, Scoția, a declarat că, pentru a putea crea reacția prezentată în clipuri, ar fi necesară introducerea unui obiect magnetic, de o mărime sesizabilă, sub piele. Această acțiune ar presupune implantarea unui obiect cu ajutorul unui dispozitiv medical specializat, acțiune ce nu ar putea fi realizată cu un ac de dimensiuni mici, precum cel destinat vaccinării împotriva COVID-19.

Problema acestor filmări înșelătoare a fost complicată și mai mult de faptul că, în încercarea de a ironiza zvonurile și conspirațiile cu privire la vaccinul anti-COVID-19, mai mulți utilizatori din mediul online s-au filmat după ce și-au lipit intenționat un magnet pe piele, după cum relatează BBC. În mediul online, această provocare, denumită „Magnet Challenge”, a reușit să adune doar în câteva zile milioane de vizualizări pe TikTok, Facebook, WhatsApp sau Telegram. Numai că respectivele clipuri, create cu intenția de amuza publicul, au fost preluate și promovate drept fapte și dovezi reale în zeci de grupuri și comunități care promovează sistematic mesaje anti-vaccinare în mediul online.

Printre altele, situația analizată ilustrează modalitățile prin care conținutul comic, satira sau umorul pot induce în eroare. Mai ales în condiții de incertitudine și de fragilitate emoțională, așa cum sunt cele create de pandemie, este posibil ca glumele fie să nu fie înțelese, fie să amplifice și mai mult conținutul conspiraționist pe care l-ar fi dorit combătut.

Pentru a ne feri de posibilele efecte ale unor conținuturi înșelătoare care circulă în special în mediul online, sugerăm:

  • să nu dăm, în mod automat, crezare unor informații dintr-un material/clip de pe rețelele sociale doar din motivul că ne confirmă îndoieli, suspiciuni, credințe sau interpretări anterioare;
  • să nu considerăm clipurile viralizate pe rețelele sociale drept o sursă de informare, să verificăm dacă informațiile sunt susținute de dovezi și dacă pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere;
  • să încercăm să facem distincția între un conținut științific și unul umoristic; în mod normal, un conținut umoristic ar trebui marcat ca atare de către cei care îl publică („pamflet”, „satiră”);
  • să verificăm sursa, contextul în care apar informațiile/clipurile și să nu luăm decizii importante (de natură electorală, civică, financiară sau medicală) pe baza unor conținuturi în legătură cu care avem dubii sau al căror registru (informațional, umoristic, satiric) nu poate fi stabilit cu exactitate.

Citește mai mult:

bbc.com – Covid Vaccines: Could they be magnetic?

politifact.com – No, these magnet videos don’t prove the COVID-19 vaccines contain microchips

snopes,com – Do Videos Show Magnets Sticking to People’s Arms After COVID-19 Vaccine?

reuters.com –  Fact Check-‘Magnet test’ does not prove COVID-19 jabs contain metal or a microchip

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.