Fact checking-ul săptămânii: Dezmințire: National Gallery din Londra nu va înlătura o pictură medievală faimoasă din expoziție datorită unei presupuse asemănări cu Vladimir Putin

Context

Celebrul tablou intitulat “Portretul lui Giovanni Arnolfini și al soției sale” este în continuare expus publicului și nu există nicio intenție din partea conducerii muzeului de a restricționa accesul publicului la această operă de artă. Purtătorul de cuvânt al National Gallery a declarat pentru Reuters că nu au existat plângeri în legătură cu această pictură.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Rusia și liderul ei sunt victimele unei atitudini rusofobe absurde venite din partea europenilor/vesticilor”.

Evaluarea noastră:

Afirmațiile privind faptul că National Gallery din Londra intenționează să scoată un tablou de Jan van Eyck în urma plângerilor vizitatorilor privind asemănarea cu Vladimir Putin sunt false și au drept scop alimentarea unor narațiuni care să victimizeze Rusia și liderii săi actuali, pe ideea că sunt ținte ale rusofobiei nejustificate ce există la nivelul opiniei publice din statele occidentale.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-National Gallery is not removing portrait due to subject’s likeness to Vladimir Putin

Apnews.com – No, London gallery isn’t removing painting for Putin likeness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.