Fact checking-ul săptămânii: Dezinformare și vaccinurile împotriva COVID-19: Mitul efectelor asupra fertilității, demontat

Context

Postarea de pe Twitter aparține fondatorului organizației anti-vacciniste, America’s Frontline Doctors.

Afirmațiile din aceste postări reprezintă de fapt o interpretare trunchiată a unei decizii a EMA de a adăuga sângerările menstruale abundente ca efect secundar cu frecvență necunoscută în prospectul vaccinurilor anti-COVID-19 Comirnaty și Spikevax.

În ceea ce privește efectele vaccinării împotriva COVID-19 asupra sarcinii în general, mai multe studii care au implicat aproximativ 65.000 de sarcini în diferite stadii nu au găsit niciun semn de risc crescut de complicații ale sarcinii, avorturi spontane, nașteri premature sau efecte adverse asupra fătului în urma vaccinării anti-COVID-19. Pe site-ul web al EMA se afirmă că: „Persoanele care sunt însărcinate sau care ar putea rămâne însărcinate curând sunt încurajate să își administreze vaccinuri COVID-19 în conformitate cu recomandările naționale”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Poporul american a fost mințit în legătură cu vaccinul anti-Covid-19”.

“Autoritățile (medicale) au ascuns adevărul despre efectele negative severe ale vaccinurilor”.

“Autoritățile (inclusiv cele medicale) „au mințit” în pandemie cu scopul de a impune controlul populației.”

Evaluarea noastră:

Afirmații false și prezentare trunchiată a unor studii științifice. Postarea nu conține linkuri sau surse de niciun fel. S-ar presupune că, dacă o organizație de dimensiunea EMA ar fi făcut publică o astfel de descoperire, această informație ar fi fost prezentă în majoritatea publicațiilor și canalelor de informare (mass media și rețele sociale). Aceste declarații și informații trunchiate reciclează narațiuni mai vechi despre presupusele efecte adverse severe ale vaccinurilor anti-Covid-19. Nu există dovezi până în acest moment că vaccinurile ar cauza probleme de fertilitate la femei sau bărbați.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – No, European Medicines Agency Did Not Say COVID-19 Vaccines Adversely Affect Female Fertility

Apnews.com – European Union didn’t advise against COVID vaccines for pregnant women

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.