Fact checking-ul săptămânii: Declarațiile OMS cu privire la a treia doză de vaccin distorsionate pentru a susține ca vaccinurile sunt ineficiente

Recent, în spațiul online, au circulat mai multe articole și postări care susțineau că Organizația Mondială a Sănătății „nu recomandă vaccinarea”, „recunoaște în mod oficial că vaccinurile sunt ineficiente/ periculoase”, iar „campaniile de vaccinare ar trebui întrerupte”. Aceste afirmații au pornit de la unele declarații preluate trunchiat din cadrul conferinței de presă a OMS cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19. De fapt, șeful OMS a solicitat țărilor care au reușit să imunizeze o parte semnificativă a populației să amâne vaccinarea cu a treia doză pentru a asigura accesul la vaccinare și pentru populația din țările mai puțin dezvoltate.

Pe 4 august 2021, într-o conferință de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a solicitat statelor bogate să amâne administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 măcar până la sfârșitul lunii septembrie. În spațiul online, declarațiile directorului OMS au fost prezentate trunchiat pentru a susține că „OMS recunoaște că vaccinurile sunt ineficiente și nu recomandă vaccinarea”, „OMS evită să recomande a treia doză deoarece are temeri sau îngrijorări cu privire la vaccin” sau „că a treia doză de vaccin este ineficientă sau periculoasă”.

Potrivit OMS, până în acest moment, circa 80% din numărul total de vaccinuri disponibile la nivel global au fost administrate în țările cu venituri medii și mari, în condițiile în care aceste țări reprezintă mai puțin de jumătate din populația lumii. Argumentul principal al OMS cu privire la amânarea administrării dozelor suplimentare de vaccin constă în decalajul semnificativ dintre numărul mult mai mare de persoane imunizate în țările bogate, în comparație cu țările mai puțin dezvoltate. În acest sens, directorul OMS a cerut țărilor bogate să amâne campaniile de vaccinare cu a treia doză până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, pentru a permite vaccinarea a cel puțin 10% din populația fiecărei țări a lumii. Cu alte cuvinte, o declarație care avea la bază ideea asigurării unui acces echitabil la vaccinare a fost reinterpretată, fără nici un argument sau dovadă, de către actorii care susțin discursul anti-vaccinist, ca fiind o recunoaștere a ineficacității vaccinurilor.

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, astfel de forme de conținut înșelător. În acest sens, sugerăm câţiva paşi relativ simpli:

  • Să verificăm contextul în care a fost făcută o declarație și manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat;
  • Să verificăm sursa primară a unei declarații și să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi;
  • Să facem distincția între o declarație invocată și interpretarea cu privire la respectiva declarație.

Sursele noastre:

who.int – WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 4 August 2021

qz.com – Why the WHO doesn’t want you to get a booster shot

nytimes.com – The F.D.A. authorized a third dose of Covid vaccines for immunocompromised people.

timesofisrael.com – President leads way as Israel starts giving 3rd COVID vaccine dose to elderly

reuters.com – Hungary to offer third dose of COVID-19 vaccine, PM says

reuters.com – Ignoring WHO call, major nations stick to vaccine booster plans

gov.uk – Most vulnerable could be offered booster COVID-19 vaccines from September

 

 

Un comentariu la “Fact checking-ul săptămânii: Declarațiile OMS cu privire la a treia doză de vaccin distorsionate pentru a susține ca vaccinurile sunt ineficiente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.