Fact checking-ul săptămânii: Declarații distorsionate pentru a susține narațiuni despre „implantarea microcipurilor”

Mai multe articole și postări pe rețelele sociale induc ideea că declarațiile recente ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar confirma „planul ascuns al pandemiei de implantarea a cipurilor”. De fapt, în cadrul Forumului Economic Mondial din 2022, președintele Comisiei Europene a evidențiat importanța investițiilor în producția de semiconductori/cipuri în UE. Semiconductorii constituie componente electronice esențiale  pentru sistemele de telefonie mobilă, computere ultraperformante, industria auto sau produsele electrocasnice.

Informații de context

În spațiul online circulă mai multe videoclipuri scurte care induc ideea că Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, ar fi „recunoscut”  într-un discurs recent planurile UE de a „implantare a cipurilor în corpul oamenilor, supravegherea în masă și controlul persoanelor prin tehnologie.”

Iată ce susține Ursula von der Leyen în discursul de la Foromul Economic Mondial de la Davos, din ianuarie 2022:

„Nu avem timp de pierdut. Acesta este motivul pentru care pot să anunț că, la începutul lunii februarie, vom propune Actul european privind semiconductorii. Nu putem vorbi despre digitalizare fără cipuri. Iar cererea europeană pentru semiconductori se va dubla în următorul deceniu. Acesta este motivul pentru care trebuie să schimbăm radical abordarea Uniunii Europene în ceea ce privește dezvoltarea, producerea și utilizarea acestei tehnologii cheie.”

În cadrul discursului, care poate fi accesat aici. Ursula von der Leyen a evidențiat situația tensionată pe piaţa globală a semiconductorilor și importanța acestor componente electronice: „Cererea pentru semiconductori crește vertiginos. Astăzi, avem microcipuri, nu numai în laptop-uri și smartphone-uri, ci și în mașini, în sistemul de încălzire al caselor noastre, în spitale, în ventilatoarele care salvează vieți. Nu putem vorbi despre digitalizare fără microcipuri. Iar cererea europeană pentru microcipuri se va dubla în următorul deceniu.”

Pe fondul pandemiei de COVID-19, vânzările de dispozitive IT, precum PC-uri, telefoane mobile sau tablete, au crescut semnificativ, iar cererea pentru semiconductori a explodat. Semiconductorii constituie componente electronice esențiale atât pentru sistemele de telefonie mobilă, computere ultraperformante, industria auto, cât și pentru produsele electrocasnice sau activitățile agricole automatizate. Piaţa globală a semiconductorilor a devenit tensionată, iar marile companii europene sunt din ce în ce mai dependente de furnizorii de cipuri din Asia şi SUA.

Evaluarea noastră: declarații autentice interpretate eronat

Declarațiile președintelui Comisiei Europene sunt autentice, însă au fost interpretate eronat, pentru a susține una dintre narațiunile dominante ale pandemiei cu privire la „implantarea cipurilor prin vaccinare, supravegherea și controlul populației”. Potrivit datelor unui sondaj recent, aproximativ două treimi dintre români (65,7%) consideră că pandemia de COVID-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii, iar puțin peste un sfert din respondenți (28,5%) consideră că există un plan la nivel global pentru implantarea de cipuri prin vaccinare.

Narațiuni înșelătoare alimentate în mod sistematic de astfel de postări/ articole/ pseudo-informații:

  • „Conspirațiile despre microcipurile implantate prin vaccinare anti-COVID-19 devin realitate”; prin extensie, „toate conspirațiile despre vaccinuri/ pandemiei sunt realitate”, iar „adevărul iese, într-un final, la iveală”;
  • Pandemia de COVID-19 este o „plandemie”, o „falsă pandemie”, o „mascaradă” creată de „oculta globală satanistă”, o „invenție” având drept scopuri vaccinarea, implantarea cipurilor, supravegherea în masă și controlul persoanelor prin tehnologie;
  • Vaccinurile conțin „seruri otrăvitoare”, sunt un „pretext pentru implantarea cipurilor și instalarea codurilor QR prin care se va realiza controlul de la distanță al indivizilor”;
  • Vaccinurile reprezintă primul pas în crearea unei noi specii de oameni hibrizi, controlați de la distanță (“omul 2.0”, “hibrizi 3.0”, “transumanism”, “augmentare umană prin intermediul cipurilor”).

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:

  • să verificăm contextul în care a fost făcută o declarație și manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat pe larg;
  • să verificăm sursa primară a unei declarații și să verificăm dacă declarațiile sunt autentice:
  • să dăm atenție elementelor ce pot indica un conținut conspiraționist (referiri la comploturi/ planuri secrete, refuzul sistematic al ideii cu privire la caracterul aleatoriu al evenimentelor și insistența pe ideea opusă, a evenimentelor „bine puse la punct”, „planificate”, „prezise”).

Sursele noastre de fact-checking:

inscop.ro – FEBRUARIE 2022: Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false – Ediția a IV-a. Capitolul 7: Percepția populației cu privire la dezinformări, știri false, conspirații legate de vaccinare

ec.europa.eu – ‘State of the World’ Special Address by President von der Leyen at the World Economic Forum, via videoconference

semiconductors.org – What is a Semiconductor?

ft.com – European carmakers warn industry risks a repeat of chip shortage crisis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.