Fact checking-ul săptămânii: Contractul dintre Ministerul Apărării SUA și Ucraina nu viza cercetarea Covid-19 înainte de epidemie, cum fals s-a prezentat în social media

Context

În social media circula postări ce au preluat afirmațiile unui fost prezentator de știri TV care susține că Ministerul Apărării al SUA a acordat Ucrainei un contract pentru cercetarea Covid-19 cu câteva luni înainte ca virusul să fie descoperit.

Guvernul SUA a semnat inițial un acord la sfârșitul anului 2019 cu un antreprenor, Black & Veatch, ca parte a lucrărilor programului de reducere a amenințărilor biologice din Ucraina rămase din timpul războiului rece. Programul a devenit o țintă frecventă a campaniilor de dezinformare, centrate pe acuzația că SUA ar deține laboratoare de producere a armelor biologice în Ucraina.

După declanșarea pandemiei, compania contractoare Black & Veatch a angajat o altă firmă, Labyrinth Gold Health, pentru a oferi expertiză Ucrainei în privința Covid-19. Descrierea lucrării într-o bază de date federală a fost actualizată pentru a include și componenta de cercetare a pandemiei, dar a rămas data inițială a contractului, ceea ce a permis interpretarea distorsionată că tocmai contractul inițial, deci semnat înainte de izbucnirea pandemiei, ar avea ca obiect cercetarea acestui fenomen.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Pandemia de Covid-19 a fost o operațiune inventată de către guvernul SUA în scopuri strategice”.

„Pandemia a fost o plandemie/ o mascaradă, a fost fabricată de puterea ocultă”.

„Adevăratul motiv al conflictului din Ucraina este ascunderea, de către guvernul ucrainian/ american a urmelor laboaratoarelor biologice”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false și interpretări distorsionate ce alimentează teorii ale conspirației. Ministerul Apărării din SUA nu a încheiat contracte pentru cercetarea Covid-19 în Ucraina înainte de apariția virusului și de izbucnirea pandemiei.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor. Contractul semnat de SUA în anul 2019 a avut ca subiect programul de reducere a amenințărilor biologice din Ucraina rămase din timpul războiului rece. Ulterior, după ce a început pandemia, contractul s-a modificat pentru a oferi expertiză Ucrainei în privința Covid-19.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – No, Defense Department didn’t award COVID-19 contract in Ukraine before virus emerged

Apnews.com – No, DOD didn’t contract for COVID research before pandemic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.