Fact checking-ul săptămânii: Citat despre „vaccinarea forțată” atribuit în mod fals lui Henry Kissinger

În spațiul online românesc se regăsesc mai multe postări care conțin un citat dintr-un discurs atribuit fostului secretar de stat al Statelor Unite, Henry Kissinger, citat însoțit și de fotografia acestuia. Potrivit acestor postări, Henry Kissinger ar fi susținut că „odată ce efectivul acceptă vaccinarea  forțată obligatorie, s-a terminat jocul! Ei vor accepta orice – donarea forțată de sânge sau de organe – pentru binele mai mare”. Afirmația ar fi fost făcută în timpul unui discurs la „Consiliul pentru eugenie” al Organizației Mondiale a Sănătății. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu există înregistrări în arhivele OMS ale acestui discurs, iar „Consiliul pentru eugenie” al OMS nu există. Mai mult, această afirmație nu poate fi găsită nici pe site-urile care arhivează discursurile și interviurile lui Henry Kissinger.

În spațiul online, în special pe rețelele sociale, asemenea postări care conțin declarații atribuite în mod fals unor personalități  publice pot fi întâlnite frecvent. Astfel de citate sunt ușor  de fabricat, se pot adapta diverselor platforme digitale, iar afirmațiile pot fi „transferate” de la un pretins autor la altul. De fapt, un citat similar despre „vaccinarea forțată și controlul turmei” a mai fost atribuit în mod fals fostului secretar de stat al Statelor Unite, Henry Kissinger.

În postarea prezentată mai sus nu este indicată sursa informațiilor, neexistând nici o trimitere/link către discursul diplomatului american sau alte detalii despre contextul în care ar fi fost ținut. Asemenea afirmații se încadrează, sub formă de argument, narațiunii potrivit căreia actuala pandemie este o „mascaradă” inventată de „producătorii de vaccinuri”  în vederea punerii în practică a unui scop malefic (în acest caz, reducerea/ „exterminarea” populației vulnerabile, obținerea de câștiguri financiare). Potrivit imaginii din postare, această afirmație ar fi fost făcută în timpul unui discurs la „Consiliul pentru eugenie” al Organizației Mondiale a Sănătății, în 25 februarie 2009. Christian Lindmeier, purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că un asemenea consiliu nu a existat vreodată în cadrul organizației și că nu există înregistrări ale acestor pretinse declarații din partea lui Henry Kissinger la OMS. Discursurile susținute de Henry Kissinger sunt arhivate pe acest site, iar în urma căutărilor au fost identificate două discursuri care datează din 2009, însă niciunul dintre acestea nu a avut loc în cadrul unui invocat „Consiliu pentru eugenie” al Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, căutările efectuate cu ajutorul motoarelor de căutare nu indică existența unui un asemenea consiliu.

Pentru a verifica acuratețea unor astfel de citate regăsite frecvent în mediul online românesc sau internațional, am putea:

Înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul” unui astfel de citat, recomandăm:

  • să îi verificăm sursa și acuratețea, folosind motoarele de căutare (ex. Google), care pot oferi detalii despre contextul în care au fost făcute, dacă au fost făcute, de către cine.
  • să verificăm sursa citatului prin consultarea arhivelor online dedicate arhivelor cu discursuri ale personalităților respective sau putem consulta site-urile oficiale ale instituțiilor invocate
  • să analizăm emoția pe care dorește să o inducă (furie, indignare, nedreptate) și să nu ne grăbim să îl punem în circulație/ redistribuim doar din motivul că ne confirmă sau ne consolidează o părere preexistentă.

Sursele noastre:

fullfact.com – Henry Kissinger has never given a speech about exterminating people with vaccines

politifact.com  – Henry Kissinger never said ‘once the herd accepts mandatory forcible vaccination, it’s game over’

factcheck.afp.com – Henry Kissinger did not urge mass vaccination in 2009 speech

reuters.com – False claim: Henry Kissinger quote about mandatory vaccinations

henryakissinger.com – Speeches

antifake.ro – „Vaccinarea forțată” atribuită în mod fals lui Henry Kissinger

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.