Fact checking-ul săptămânii: Atenție la informațiile medicale prezentate într-o manieră incompletă sau înșelătoare

Recent, mai multe postări pe rețelele sociale, videoclipuri și articole pe unele website-uri din România au susținut că testele RT-PCR și testele rapide antigen, utilizate în depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, ar putea „provoca infertilitate, cancer, leucemie sau modificări genetice”. Potrivit acestor postări și articole, tampoanele de exudat nazofaringian și faringian sunt „contaminate„ cu agenți cancerigeni, și anume cu oxid de etilenă”. Oxidul de etilenă este, într-adevăr, utilizat pentru dezinfectarea echipamentelor medicale, inclusiv a testelor pentru depistarea COVID-19, însă, potrivit experților medicali (vezi câteva ilustrări mai jos), utilizarea acestui gaz în procesul de dezinfectare nu  prezintă un pericol pentru sănătate.

În spațiul online românesc, un videoclip realizat în limba engleză în care oamenii sunt avertizați să nu folosească testele cu tampoane de exsudat a fost vizualizat de peste zece mii de ori și distribuit de aproape o mie de ori în doar câteva zile de la postare. Potrivit acestui clip, „tampoanele sunt saturate/acoperite cu oxid de etilenă”, o substanță „mutagenă, ceea ce înseamnă că poate schimba ADN-ul din celule”. Aceleași informații cu privire la tampoanele de exsudat „contaminate” cu oxid de etilenă pot fi găsite și pe mai multe website-uri în limba română. Articolele în limba română reprezintă traduceri integrale ale unor articole din limba engleză, regăsite și pe site-ul globalresearch.ca. Potrivit NewsGuardTech, organizație care evaluează gradul de acuratețe a informațiilor publicate în spațiul online, site-ul globalresearch.ca are un grad scăzut de credibilitate, verdict acordat în urma publicării repetate a informațiilor false cu privire la pandemia de COVID-19 și încălcării grave a standardelor jurnalistice.

Atât în articol, cât și în videoclip, apare declarația Agenției americane pentru Protecția Mediului (EPA), care clasifică oxidul de etilenă drept substanță cancerigenă. Această afirmație este adevărată. Potrivit EPA, inhalarea oxidului de etilenă pentru perioade lungi de timp poate afecta sistemul nervos, poate cauza cancer sau afecta sistemul reproducător. Deși riscurile pentru sănătate menționate sunt reale, acestea nu au legătură cu utilizarea, în cantități mici, a oxidului de etilenă pentru dezinfectarea echipamentelor medicale.

Andrea Sella, profesor de chimie anorganică la University College London, a declarat pentru Full Fact că „oxidul de etilenă a fost utilizat ca agent de sterilizare în industria medicală de zeci de ani”. Procesul de sterilizare implică expunerea unui material la oxid de etilenă timp de câteva secunde sau minute și apoi îndepărtarea completă a gazului înainte ca produsul steril să fie ambalat. Potrivit lui Andrea Sella, „utilizarea oxidului de etilenă nu poate provoca daune pentru sănătate”. Dr. Alexander Edwards, profesor asociat de tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading (Marea Brianie), confirmă că  „oxidul de etilenă nu este o componentă a testului și nu este prezent în cantități însemnate în momentul utilizării testului”.

De asemenea, EPA  menționează că utilizarea oxidului de etilen este „necesară pentru a se asigura că unele tipuri de echipamente medicale sunt dezinfectate corespunzător pentru o utilizare sigură”. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, oxidul de etilenă este frecvent utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale sensibile la umiditate sau căldură. Procesul de sterilizare asigură eliminarea reziduurilor de oxid de etilenă din produse, pentru a îndeplini astfel standardele stricte de siguranță impuse la nivel internațional și la nivelul Uniunii Europene.

Atât în spațiul online din România, cât și în cel internațional, postările care conțin astfel de afirmații înșelătoare cu privire la oxidul de etilenă au fost distribuite intens pe TikTok, Facebook și Instagram. Postările respective ilustrează o formă de informare eronată bazată pe amestecul înșelător dintre informații factuale (faptul că oxidul de etilenă este încadrat drept substanță cancerigenă) cu informații false, interpretări distorsionate sau în mod deliberat trunchiate (nu se mai precizează faptul că acest caracter cancerigen nu se manifestă în cazul utilizării unor cantități mici, sub un regim strict de supraveghere).

Pentru a evita expunerea la astfel de conținuturi și amplificarea lor, recomandăm:

  • să acordăm atenție elementelor ce pot indica o încadrare înșelătoare a unui subiect de natură medicală (prezentarea incompletă, deformată sau trunchiată a informațiilor, apelul la emoții puternice, exagerările, interpretările extreme);
  • să verificăm dacă respectivele informații sunt susținute de dovezi științifice, dacă au apărut și în presa mainstream, inclusiv în presa medicală, dacă sunt preluate de surse oficiale, de reprezentanți ai asociațiilor profesionale;
  • să verificăm sursa unei informații (atât sursa primară, cât și cea care o introduce, prin intermediul unei traduceri, în spațiul public românesc); putem face verificarea acestor surse primare prin intermediul unor site-uri sau extensii web care evaluează gradul de credibilitate și acuratețe a surselor și informațiilor (spre exemplu, HealthGuard– extensie web gratuită care evaluează gradul de acuratețe a informațiilor de natură medicală);
  • să nu ne grăbim să redistribuim aceste afirmații/declarații cât timp nu suntem siguri de acuratețea sau veridicitatea acestor conținuturi sau cât timp aceste caracteristici (acuratețe și veridicitate) nu pot fi pur și simplu verificate.

Sursele noastre:

factcheck.org – Viral Video Misleadingly Questions Safety of Nasal Swabs

apnews.com – False cancer claim circulates around COVID-19 test

fullfact.org – Lateral flow tests are not unsafe

reuters.com – Fact Check-Nasal swabs sterilised with ethylene oxide are safe to use; the sterilisation process is tightly regulated by international standards 

iso.org – Sterilization of health-care products — Ethylene oxide — Requirements for the development, validation and routine control of a sterilization process for medical devices

iso.org – Biological evaluation of medical devices — Part 7: Ethylene oxide sterilization residuals

ema.europa.eu – Note for guidance on limitations to the use of ethylene oxide in the manufacture of medicinal products

cancer.gov – Ethylene Oxide

epa.gov – Ethylene Oxide

cdc.gov – Ethylene Oxide

fda.gov – Why Is Ethylene Oxide Used to Sterilize Medical Devices?

cdc.gov – Ethylene Oxide „Gas” Sterilization

Lasă un răspuns

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.