Fact checking-ul săptămânii: Afirmații trunchiate, la baza unei narațiuni conspiraționiste despre vaccinuri

În spațiul online (Facebook, Facebook messenger, WhatsApp), circulă mai multe postări și fotografii cu prima pagină a unui ziar în care apare un articol în limba engleză despre „depopularea prin vaccinarea forțată pusă la cale de Bill Gates”. În aceste postări/mesaje WhatsApp se arată că articolul a apărut în 2011, ceea ce este prezentat ca o dovadă că „a prezis pandemia și planul lui Bill Gates de reducere a populației”. Potrivit organizațiilor internaționale de fact-checking, fotografia este autentică. Numai că articolul a apărut într-o ediție tipărită din 2011 a unui tabloid irlandez cunoscut pentru publicarea sistematică a conspirațiilor și a conținutului înșelător, iar declarația lui Bill Gates (despre beneficiile vaccinării și reducerea mortalității în rândurile copiilor) a fost scoasă din context pentru a susține în mod fals narațiunile că „vaccinurile vor reduce populația lumii” și că pandemia de Covid-19 a fost una special planificată (este o plandemie) pentru a introduce agenda vaccinării forțate și a reducerii forțate a populației.

Sursa: Facebook; Telegram

Articolul „Depopulation Through Forced Vaccination: Zero carbon solution” („Depopularea prin vaccinare: zero emisii de carbon”) a apărut într-o ediție tipărită din 2011 a tabloidului irlandez The Sovereign Independent. Potrivit Snopes, publicația s-a remarcat prin publicarea repetată a unui conținut  înșelător și conspiraționist, nefiind considerată o sursă credibilă de informare. În România, fotografia a circulat în special pe Facebook, pe unele canale de pe Telegram, pe mesageria Facebook și WhatsApp. În prezent, tabloidul irlandez nu mai apare în format tipărit, iar ultimele informații de pe site datează din 2014.

În articol, afirmațiile că Bill Gates și-ar dori „reducerea populației” se bazează pe un citat atribuit acestuia și anume: „Lumea are astăzi 6,8 miliarde de oameni. Se îndreaptă spre aproximativ nouă miliarde. Dacă vom avea succes cu facilitarea accesului la vaccinuri, servicii medicale și de sănătate reproductivă, am putea să scădem această rată de creștere cu poate 10 sau 15 la sută”. Această declarație care aparține lui Bill Gates a fost preluată trunchiat și prezentată într-un mod înșelător pentru a susține că Bill Gates ar pune la cale un plan de „reducere a populației prin vaccinare”. Declarația a fost preluată din cadrul unui discurs TED din anul 2010 despre reducerea emisiilor de carbon. Contextul acestei declarații este următorul:

„Noi emitem foarte mult dioxid de carbon în fiecare an, peste 26 de miliarde de tone. […] Și, cumva, trebuie să facem schimbări care să reducă asta la zero. […] Ecuația are patru factori. Puțină înmulțire. Deci, avem ceva în stânga, CO2, care vrem să ajungă la zero, iar asta se va baza pe numărul de oameni, serviciile pe care fiecare persoană le folosește în medie, energia medie pentru fiecare serviciu și CO2-ul emis pe unitatea de energie. Hai să ne uităm la fiecare dintre ele și să vedem cum putem ajunge la zero. Mai întâi avem populația. Lumea are astăzi 6,8 miliarde de oameni. Se îndreaptă spre aproximativ nouă miliarde. Dacă vom avea succes cu facilitarea accesului la vaccinuri, servicii medicale și de sănătate reproductivă, am putea să scădem asta cu poate 10 sau 15 la sută, dar aici vedem o creștere de aproximativ 1,3. Al doilea factor sunt serviciile pe care le folosim.[…]  În lumea bogată, probabil că am putea să ne limităm și să folosim mai puțin, dar în fiecare an, această cifră, în medie, va crește, așa că, în general, serviciile oferite fiecărei persoane vor crește de peste două ori. Aici avem un serviciu foarte elementar. […] Apoi eficiența, E, energia pentru fiecare serviciu. Prin diferite invenții și moduri de iluminare, prin diferite tipuri de mașini, diferite moduri de a construi clădiri, există multe servicii unde poți reduce energia pentru acel serviciu destul de substanțial, în cazul anumitor servicii, chiar cu până la 90 la sută. […] Așa că hai să ne uităm la al patrulea factor – acesta va fi un factor cheie – care este cantitatea de CO2 emisă per unitatea de energie. Aproape fiecare metodă de a produce electricitate astăzi, cu excepția metodelor regenerabile emergente și nucleare, emană CO2. Ceea ce va trebui să facem la scară globală, este să creăm un nou sistem. Deci, avem nevoie de miracole ale energiei.”

Discursul se axează pe găsirea unor soluții alternative de obținere a energiei care ar permite reducerea emisiilor de CO2 și ar împiedica consecințele schimbărilor climatice. În discurs nu a fost sugerat faptul că populația globală ar trebui să fie „redusă” folosind vaccinuri. Bill Gates vorbea despre reducerea ratei de creștere a populației, nu a populației, cu 10% sau 15%.

De altfel, Bill Gates a declarat în mod repetat că îmbunătățirea accesului la servicii medicale în regiunile defavorizate ale lumii va determina o reducere a mortalității în rândurile copiilor. Aceste îmbunătățiri ar putea fi realizate inclusiv prin facilitarea accesului la vaccinuri. Într-un interviu din 2011, Bill Gates menționa că datele statistice au arătat o scădere a mortalității și o echilibrare a creșterii demografice în regiunile care au beneficiat de accesul la vaccinuri. Potrivit acestuia, în aceste regiuni sărace ale lumii, majoritatea părinților nu alege să aibă opt copii din dorința de a avea o familie mare, ci pentru că știe că mulți dintre copii vor muri. Conform datelor UNICEF, vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieți anual, protejând copiii de boli potențial mortale, foarte contagioase, precum rujeola, pneumonia sau variola.

Declarațiile lui Bill Gates s-au aflat în centrul numeroaselor conspirații și dezinformări cu privire la pandemie și vaccinurile anti-COVID-19. Unele afirmații care au făcut referire la asigurarea accesului la vaccinuri pentru țările sărace au fost în mod repetat scoase din context pentru a perpetua teoriile conspirației despre „controlul, reducerea sau sterilizarea populației” prin vaccinare. Este important să recunoaștem trăsăturile teoriilor conspiraționiste, să evităm, pe cât posibil, contactul cu ele și să le încetinim, pe cât putem, răspândirea. În acest sens, vă propunem câteva sugestii practice:

  • să dăm atenție elementelor ce pot indica un conținut conspiraționist (referiri la comploturi/ planuri secrete, refuzul sistematic al ideii cu privire la caracterul aleatoriu al evenimentelor și insistența pe ideea opusă, a evenimentelor „bine puse la punct”, „planificate”, „prezise”);
  • să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi și pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere;
  • să verificăm veridicitatea „dovezilor” aduse în sprijinul teoriei conspirației (putem verifica site-urile oficiale sau arhivele cu discursuri ale personalităților invocate și investigațiile realizate de organizațiile de fact-checking);
  • să verificăm, dincolo de conținutul vizual, sursa unei informații (dacă este de actualitate, dacă este scoasă din context, dacă este credibilă/ veridică, dacă au existat retractări).

Sursele noastre:

snopes.com – The Bill Gates ‘Depopulation Through Forced Vaccination’ Headline, Explained

reuters.com – Fact Check-COVID-19 vaccines are not a ‘depopulation plan’

reuters.com – Fact check: A newspaper front page featuring a Bill Gates quote and a teaser for a piece about 9/11 is not proof the COVID-19 pandemic was planned

apnews.com – Bill Gates never said ‘3 billion people need to die’

forbes.com – With Vaccines, Bill Gates Changes The World Again

unicef.org – UNICEF a lansat o campanie globală de susținere a vaccinării

ted.com – Bill Gates TED 2010 ”Inovând spre zero”

Un comentariu la “Fact checking-ul săptămânii: Afirmații trunchiate, la baza unei narațiuni conspiraționiste despre vaccinuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.