Fact checking-ul săptămânii: Afirmații nefondate despre presupusul val de decese în rândul sportivilor datorate vaccinului COVID 19

O imagine cu un presupus tweet scris de către un anumit „Dr. Benjamin Eidelman” a fost distribuită online la scurt timp după prăbușirea pe teren a jucătorului de fotbal american Damar Hamlin. În acest tweet, presupusul doctor declara că i-a administrat lui Hamlin un  vaccin COVID-19 (rapel) chiar cu câteva zile înainte ca acesta să sufere un stop cardiac în timpul unui meci. Contul asociat cu acel tweet a dispărut între timp. Alte postări, care promovau, sub hastag-ul #DamarHarlin, aceleași informații lipsite de dovezi, s-au viralizat aproape instantaneu după colapsul sportivului, adunând milioane de vizualizări.   

Cardiologii susțin că au existat cazuri în care sportivii au suferit subit accidente cardiace fatale și stop cardiac cu mult înainte de pandemia COVID-19 și că nu au observat, în contextul vaccinării anti-Covid, o creștere dramatică a unor astfel de cazuri, așa cum se afirmă pe rețelele sociale.

Această știre falsă este parte dintr-un val de informații inexacte, eronate sau înșelătoare ce promovează narațiunea conform căreia ar exista o legătură directă între cazurile sportivilor ce se prăbușesc și chiar mor în timpul unor evenimente sportive și vaccinurile COVID.

Un caz similar, exploatat de către narațiunile conspiraționiste, este cel al decesului jurnalistului sportiv Grant Wahl care s-a prăbușit în timpul unei transmisiuni de la Cupa Mondială din Qatar. Jurnalistul sportiv a murit din cauza unui anevrism de aortă, o afecțiune

care nu are legătură cu niciun vaccin, a confirmat soția sa, dr. Céline Gounder, într-o declarație publică.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Există o creștere vertiginoasă a ratei deceselor în rândul sportivilor, iar vaccinul COVID-19 este cauza principală.”

“Vaccinul COVID-19 este foarte riscant și provoacă afecțiuni cardiace fatale.”

Evaluarea noastră: informațiile apărute în mediul online sunt neîntemeiate, nu prezintă dovezi și sunt, de fapt, tactici înșelătoare ce asociază vaccinul COVID cu un presupus val de decese și boli din cauze cardiace în rândul celor mai sănătoși oameni, adesea sportivi.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com  Zero Evidence ‘Dr. Benjamin Eidelman’ Gave Damar Hamlin COVID Booster Days Before Collapse

Apnews.com – World Cup reporter’s fatal heart condition unrelated to COVID vaccine

Apnews.com  Hamlin’s collapse spurs new wave of vaccine misinformation

Washington Post NFL player Hamlin’s collapse sparks rise in covid misinformation

3 comentarii la “Fact checking-ul săptămânii: Afirmații nefondate despre presupusul val de decese în rândul sportivilor datorate vaccinului COVID 19

  1. Anna spune:

    ” informațiile apărute în mediul online sunt neîntemeiate, nu prezintă dovezi și sunt, de fapt, tactici înșelătoare ce asociază vaccinul COVID cu un presupus val de decese și boli din cauze cardiace în rândul celor mai sănătoși oameni, adesea sportivi.”
    Puteti sa-mi spuneti, va rog, care este metodologia folosita pentru a tria si a analiza, ca sa zic asa ? Cum procedati? Alaturati cateva narative care vin dinspre oficialitati pe canale oficiale, unor alte narative circulante care pot sa arate diferit (partial sau total, etc) si apoi ?!… Conchideti ca autoritatile au castig de cauza pentru ca sunt autoritati, sau cum ?! Tin foarte mult sa-mi raspundeti. Nu stiu daca mai nimeresc pagina asta, asa ca folositi emailul. Multumesc….

  2. Anna spune:

    ADDENDA : Cunoasteti ca exista statistici oficiale, rapoarte profesionale ale unor organisme fie non-guvernamentale fie guvernamentale de profil medical, care au dat publicitatii, intre timp, constatarile statistice de rigoare? Care vorbesc chiar despre excesul de mortalitate post-pandemica ce nu poate fi explicat, cu atat mai mult cu cat el NU ar trebui sa existe, din moment ce vaccinarile au fost efectuate destul de rapid si de extins la populatia planetei… Nu sunt motive ca el sa existe dupa ampla vaccinare si imunizare, vaccinurile eficiente au salvat milioane de vieti si deci au deturnat in mod pozitiv evolutia pandemiei. Si atunci ?! Statisticile OFICIALE ale natiunilor celor mai bine imunizate prin vaccin arata o alta imagine decat cea pe care o amintiti voi mai sus. Se moare la toate varstele in proportii care ingrijoreaza lumea medicala (si nu doar pe cativa medici „conspirationisti”). DUPA ce pandemia s-a sfarsit si imunizarea s-a produs. Adica se moare acum, in timp real, la distanta de efectele oricarui virus. Raspunsul din comentariul vostru gasit de mine pare nu doar ne-muncit, dezinformat (culmea !) in sensul ca nu cunoasteti sursele (oficiale, repet) de care vorbesc, dar si superficial, expediat, sarac. Ma asteptam la o argumentatie imbatabila si la niste surse de mare clasa. Problema ratei mondiale de decese, mare si total neconcordanta cu succesul efectuarii imunizarii prin vaccinuri, este una foarte serioasa, este actuala si necesita o abordare foarte profi. Pe care nu o vad deloc. In fine, astept raspuns la intrebarea cu Metodologia aplicata. Pentru ca, in lipsa documentarii despre felul in care lucrati si sortati fake-ul de adevar, deveniti voi insiva necredibili. Astept….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.