Fact-checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi susțin că incendiile din Hawaii ar reprezenta „un experiment prin care vor fi construite orașe conduse de Inteligența Artificială”

Informații de context

Mai multe postări în spațiul online susțin că incendiile recente de vegetație din Hawaii ar reprezenta „un experiment al globaliștilor” care „creează o problemă pentru a veni cu soluția”. Potrivit acestor postări, „insula a fost distrusă pentru că urmează să fie create orașe de 15 minute” care vor fi „conduse de sisteme de Inteligență Artificială” ce vor „limita drepturile și libertățile locuitorilor”.

Care sunt faptele?

Cauza principală a incendiilor de vegetație de pe insula Maui din Hawaii nu a fost identificată și stabilită în integralitate. Garda Națională a Armatei din Hawaii a declarat că umiditatea scăzută, clima uscată și vânturile puternice au fost factorii principali care au contribuit la declanșarea incendiilor. În prezent, nu există dovezi care ar arăta că incendiile ar fi fost declanșate intenționat.

De asemenea, autoritățile americane consideră că rețeaua electrică învechită a insulei a fost una dintre cauzele care au contribuit semnificativ la declanșarea incendiilor. Potrivit AFP, un proces colectiv a fost înaintat împotriva Hawaiian Electric, cea mai mare firmă de energie electrică a statului, susținând că aceasta „a menținut în mod nejustificat liniile electrice sub tensiune în condițiile prognozate de pericol mare de incendiu”. Spre exemplu, John Bravender, meteorolog în cadrul Serviciului Național de Meteorologie din Honolulu, susține că agenția a emis mai multe avertizări meteo cu steag roșu înaintea incendiilor.

Postările care au circulat în spațiul online au susținut că „insula a fost distrusă pentru că urmează summitul pe teme de digitalizare”. În septembrie 2023, în Hawaii va avea loc summitul Hawaii Digital Government. Potrivit Philip Bertolini, vicepreședinte al e.Republic, companie care organizează evenimentul, summitul se concentrează pe promovarea unor exemple de bune practici despre utilizarea Inteligenței Artificiale în sectorul guvernamental și nu abordează teme despre „orașele conduse de Inteligența Artificială”.

Narațiuni alimentate de conținuturi false / înșelătoare:

  • „Incendiile din Hawaii reprezintă un experiment al globaliștilor”
  • „Insula a fost distrusă pentru că urmează summitul pe teme de digitalizare”
  • „Elitele globaliste și-au propus să construiască orașe conduse de Inteligența Artificială pentru a controla locuitorii”

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile care susțin că „incendiile din Hawaii reprezintă un experiment al globaliștilor care și-au propus să facă orașe conduse de Inteligența Artificială” sunt lipsite de dovezi. În prezent, nu există dovezi care ar arăta că incendiile de vegetație din Hawaii ar fi fost declanșate intenționat. Umiditatea scăzută, clima uscată, vânturile puternice și rețeaua electrică au fost factorii principali care au contribuit la declanșarea incendiilor.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

apnews.com – Conspiracy theories falsely tie Maui wildfires to ‘smart cities’ and tech conferences

factcheck.afp.com – No evidence Hawaii wildfires set to create ’15-minute smart cities’

events.govtech.com – Hawaii Digital Government Summit

politifact.com – No, the World Economic Forum did not say the Maui wildfires were orchestrated

cbsnews.com – How did the Maui fire start? What we know about the cause of the Lahaina blaze

Un comentariu la “Fact-checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi susțin că incendiile din Hawaii ar reprezenta „un experiment prin care vor fi construite orașe conduse de Inteligența Artificială”

  1. Beeze spune:

    Bravo persoanei 1 pentru acest superb articol! Suntem multumiti sa vedem ca sunteti atat de interesati si dedicati in documentarea, cercetarea si analiza informatiilor despre incendiile de vegetatie din Hawaii. Apreciem eforturile aduse pentru a obtine informatii credibile prin surse verificabile, pentru a face fata naratiunilor false si dezinformarii care circula in spatiul public. Va felicitam pentru contributiile dumneavoastra importante si relevante pentru dezbaterea publica si va indemnam sa continuati sa informati si sa educati asupra acestui subiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.