Fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare, fără suport științific

Recent, mai multe website-uri din România au preluat declarațiile unui cercetător, Michael Yeadon, prezentat, în mod eronat, drept „fostul vicepreședinte și șeful departamentului științific al companiei Pfizer”. Declarațiile preluate fac referire la „planul global al guvernelor de depopulare în masă prin vaccinarea anti-COVID-19”; potrivit acestuia, „guvernele mint într-un mod care ar putea duce la moarte”, iar persoanele care vor primi a treia doză de vaccin „vor muri în doi ani”. De fapt, Michael Yeadon nu a fost vicepreședinte al companiei Pfizer, iar declarațiile sale sunt serios puse la îndoială, considerate a fi lipsite de dovezi și bazate pe false analogii sau speculații fără bază științifică.

Astfel, potrivit Snopes, numeroase surse îi atribuie în mod eronat lui Michael Yeadon titlul de „fost vicepreședinte al companiei Pfizer”. Yeadon a lucrat la compania Pfizer până în 2011 în cadrul unei unități de cercetare farmaceutică în domeniul bolilor alergice și infecțiilor respiratorii. Michael Yeadon nu a avut nimic în comun cu dezvoltarea vaccinurilor sau cu cercetarea în domeniul bolilor infecțioase.

De la începutul pandemiei de COVID-19, Michael Yeadon a devenit o figură reprezentativă pentru persoanele care au contestat siguranța vaccinurilor. Interviurile și declarațiile „fostului vicepreședinte al companiei Pfizer” despre vaccinul anti-COVID-19 care „ar cauza infertilitate” au fost promovate de mai multe website-uri în engleză, precum LifeSiteNews, preluate apoi și în mediul online din România. Experții în domeniul medical au analizat afirmațiile lui Michael Yeadon, considerându-le lipsite de dovezi și bazate pe false analogii sau speculații care nu au o bază științifică. Afirmațiile lui Michael Yeadon privind „posibilitatea ca vaccinarea împotriva COVID-19 cu BNT162b2 să aibă drept consecință pe termen neprecizat infertilitatea” au fost demontate inclusiv în spațiul public românesc.

Potrivit NewsGuardTech și Media Bias Fact Check, organizații care evaluează gradul de acuratețe a informațiilor publicate în spațiul online, site-ul LifeSiteNews are un grad scăzut de credibilitate, în urma publicării repetate a informațiilor false și încălcării grave a standardelor jurnalistice. Site-ul, citat frecvent și de unele website-uri în limba română, publică în mod constant teorii conspiraționiste și conținuturi considerate pseudoștiințifice.

Sursa: Health Guard, NewsGuardTech

 

În spațiul online românesc sau internațional, regăsim numeroase interviuri, citate sau declarații atribuite unor „foști angajați”/„cercetători”/„vicepreședinți” ai unor companii de renume, ai unor universități sau centre de cercetare de prestigiu. De multe ori, însă, legătura dintre aceste persoane și instituțiile menționate este fie îndepărtată, fie prezentată într-un mod înșelător, fie de-a dreptul inexistentă. Înainte de a ne lăsa convinși de „adevărul” unor astfel de declarații, sugerăm:

 • să nu dăm, în mod automat, crezare informațiilor dintr-un material doar din motivul că sunt invocate autoritatea sau funcția unei persoane;
 • să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi și pot fi regăsite în cadrul mai multor surse de încredere;
 • să verificăm sursa unei informații (atât sursa originară, cât și cea care o introduce, prin intermediul unei traduceri, în spațiul public românesc); această verificare se poate face relativ simplu inclusiv prin intermediul unor site-uri sau extensii web care evaluează gradul de credibilitate și acuratețe a surselor și informațiilor (spre exemplu, HealthGuard – extensie web gratuită care evaluează gradul de acuratețe a informațiilor medicale sau Media Bias Fact Check).

Citește mai mult:

snopes.com – Did Michael Yeadon Say COVID-19 Vaccine Will Kill Recipients Within 2 Years?

fullfact.org – Mike Yeadon wrong again on lockdowns and face masks

healthfeedback.org – FALSE: Former scientific advisor to Pfizer Michael Yeadon claims that “the pandemic is fundamentally over in the U.K.,” and, “we now know loads of people had prior immunity” to COVID-19

washingtonpost.com – LifeSiteNews removed from Facebook for violating COVID-19 misinformation policies

nytimes.com – No, there isn’t evidence that Pfizer’s vaccine causes infertility.

Un comentariu la “Fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare, fără suport științific

 1. Marius spune:

  Interesant este ca nici voi nu sunteti mai prejos de websiteurile pe care le citati ca platforme de fake news. Mike Y. nu este „fostul vicepreședinte și șeful departamentului științific al companiei Pfizer”, ci este „fostul vicepreședinte și șeful departamentului științific al unitatii care se ocupa de alergii si probleme respiratorii a companiei Pfizer, din Sandwich, Kent, UK” conform cu https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Yeadon. Daca websiturile citate de voi sunt vinovate de dezinformare prin omisiune, in sensul de a-i da mai multa importanta individului, nici voi nu sunteti mai departe de ele, diferenta fiind ca voi dezinformati prin omisiune pentru a-i scadea importanta avuta in companie; citez din articolul vostru „Yeadon a lucrat la compania Pfizer până în 2011 în cadrul unei unități de cercetare farmaceutică în domeniul bolilor alergice și infecțiilor respiratorii.” In plus, nu aduceti nici o sursa care sa arate ca individu nu a fost vice la Pfizer. Cu alte cuvinte, numele de antifake news pe care il aveti nu va reprezinta absolut deloc. Sunteti niste diletanti care vreti sa „informati”.

  In plus Reuiters il vede ca vice-presedinte: „https://www.reuters.com/investigates/special-report/health-coronavirus-vaccines-skeptic/”.
  Sa zicem ca Reuiters e un site de fake news, la fel este si Vacinare-Covid, care este un site al guvernului Romaniei?https://vaccinare-covid.gov.ro/afirmatii-inexacte-despre-sfarsitul-pandemiei-in-marea-britanie/

  O adunatura de incompetenti pe toate platformele, fie ca sunt pro, fie ca sunt contra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.