Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate și lipsite de dovezi despre „biolaboratoarele americane” din Ucraina

Mai multe articole și postări pe rețelele sociale susțin că „oficialii guvernamentali americani au recunoscut în cele din urmă că țara a contribuit la construirea și întreținerea biolaboratoarelor în Ucraina”. Potrivit acestor conținuturi, „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA”. De fapt, autoritățile din SUA nu au făcut o asemenea declarație și nu au „recunoscut existența unor biolaboaratoare ilegale” în Ucraina. Aceste articole și postări prezintă în mod distorsionat un document publicat recent de Pentagon, care confirmă acordul dintre Statele Unite și Ucraina cu privire la prevenirea proliferării agenților patogeni periculoși și minimizarea potențialelor amenințări biologice.

Informații de context

De la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe postări pe rețelele sociale și articole preponderent din presa online au susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă, de fapt, „un atac asupra biolaboratoarelor secrete ale SUA din Ucraina”. Cel mai recent, în spațiul online, numeroase postări și articole susțin că „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA”, iar „americanii cer explicații după ce Pentagonul a recunoscut că 46 de biolaboratoare ale Pentagonului”.

Care sunt faptele?

Pe 9 iunie 2022, Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii a lansat o nouă fișă informativă despre eforturile guvernului de a reduce amenințarea cu armele de distrugere în masă în Ucraina, Rusia și alte foste țări sovietice. Documentul arată aceleași informații prezentate încă în luna martie 2022 (despre care am scris anterior aici) cu privire la activitățile și realizările în cadrul acestor programe în ultimii ani. Fișa informativă nu conține dovezi cu privire la existența unor biolaboratoare americane în Ucraina.

În documentul recent publicat, Pentagonul nu a spus nimic nou despre cele 46 de facilități. De fapt, comunicatul din 9 iunie, aflat în centrul acestor afirmații eronate, afirmă în mod specific și explicit că Ucraina „nu are programe de arme nucleare, chimice sau biologice”.

Cele 46 de facilități la care se face referire sunt deținute și operate de Ucraina, iar informațiile despre existența facilităților au fost făcute publice de către Pentagon.

Din 2005, SUA a încheiat un parteneriat cu Ucraina prin Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice (Biological Threat Reduction Program – BTRP). Programul a fost implementat prin colaborare cu guvernul Ucrainei pentru a sprijini capacitatea de detectare și diagnosticare biologică sigură și pentru a reduce amenințările create de agenții patogeni. Toate țările membre ale Regulamentului Internațional de Sănătate (2005) al Organizației Mondiale a Sănătății trebuie să aibă astfel de capacități de a detecta  amenințările asociate unor boli și de a răspunde acestor amenințări. Aceasta este o capacitate de bază pentru a asigura securitatea sistemului național de sănătate.”

Potrivit fișei informative guvernamentale din martie 2022, scopul programului este „susținerea pașnică și sigură a capacităților biologice de detectare și diagnosticare și de a reduce amenințările reprezentate de agenții patogeni”.

Andy Weber, membru al Consiliului Director al Asociației pentru Controlul Armelor și fost secretar adjunct al apărării pentru programele de apărare nucleară, chimică și biologică, a declarat că „nu există laboratoare ale armatei americane în Ucraina, doar laboratoare de sănătate publică care să ajute la detectarea, prevenirea și atenuarea răspândirii bolilor infecțioase”. Laboratoarele sunt deținute și operate de guvernul ucrainean, a declarat  pentru PolitiFact Robert Pope, directorul Departamentului de Reducere a Amenințărilor Comune.

Încă în luna martie 2022, în cadrul reuniunii Consiliul ONU cu privire la problema presupuselor arme biologice din Ucraina, Izumi Nakamitsu, Sub-Secretar General al ONU și Înalt Reprezentant pentru Dezarmare, a confirmat că ONU nu deține informații despre astfel de programe de arme biologice care s-ar desfășura în Ucraina. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a reamintit că „Nu există astfel de laboratoare, nici în apropierea graniței cu Rusia, nici în altă parte”. Într-adevări, Ucraina găzduiește mai multe instituții de sănătate publică, susținute prin programe ale SUA, ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor guverne sau instituții internaționale.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ articole:

  • „Scopul invaziei Ucrainei este distrugerea laboratoarelor de arme biologice deținute de SUA”;
  • „SUA produc arme biologice și chimice în laboratoarele din Ucraina”;
  •  „COVID-19 a fost o armă biologică creată într-un laborator american din Europa, iar evenimentele din Ucraina reprezintă prelungirea acestui război biologic”;
  • „SUA ascund existența unor laboratoare de arme biologice în Ucraina, Georgia, Lituania etc.”.

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile care susțin că „Departamentul de Apărare al SUA a recunoscut în sfârșit public că există 46 de laboratoare biologice în Ucraina finanțate de armata SUA” sunt eronate și lipsite de dovezi. Aceste afirmații repun în circulație conținuturi cu caracter eronat și nefundamentat, diseminate și amplificate încă de la începutul invaziei asupra Ucrainei. Documentul Pentagonului, invocat drept dovadă în favoarea acestor acuzații, afirmă clar și fără echivoc faptul că Ucraina „nu are programe de arme nucleare, chimice sau biologice”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate cu privire la „laboratoare de arme biologice americane în Ucraina”

politifact.com – The Pentagon didn’t ‘admit’ that there are 46 US-funded biolabs in Ukraine

defense.gov – Fact Sheet on WMD Threat Reduction Efforts with Ukraine, Russia and Other Former Soviet Union Countries

media.defense.gov – FACT SHEET The Department of Defense’s Cooperative Threat Reduction Program – Biological Threat Reduction Program Activities in Ukraine

news.un.rog – No sign of Ukraine bioweapons labs says disarmament chief, after further Russian claims

politifact.com – There are no US-run biolabs in Ukraine, contrary to social media posts

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.