Fact checking-ul săptămânii: Administrația Biden nu a interzis dispozitivele de gătit pe bază de gaz metan

Context

O serie de postări pe rețelele sociale avertizează despre o iminentă interzicere a aragazelor și cuptoarelor pe gaz.

Potrivit unui articol Bloomberg News, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum din SUA ar avea în vedere interzicerea dispozitivelor de gătit pe baza de gaz, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la poluanții nocivi din aerul din interior emiși de aceste dispozitive.

Aragazele și cuptoarele cu gaz metan emit niveluri periculoase de substanțe chimice toxice, iar cercetările asupra impactului lor asupra sănătății au evidențiat riscuri majore, în special pentru copiii cu astm bronșic.

Problemele de mediu sunt de asemenea indicate când vine vorba de dispozitivele casnice cu gaz, prin intermediul emisiilor cu efect de seră, cum ar fi metanul, dioxidul de carbon și dioxidul de azot.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“În SUA, guvernul este pe cale să instaureze tirania.”

“Statul va interveni abuziv în gospodăria fiecărui cetățean pentru a confisca dispozitivele pe bază de gaz metan”.

“Schimbările climatice sunt o mascaradă, iar politicile introduse în numele acestor schimbări urmăresc o agendă ascunsă/ malefică”.

Evaluarea noastră:

Afirmațiile sunt scoase din context și interpretate eronat și deformat. Administrația Biden nu a anunțat interzicerea aragazelor și cuptoarelor pe bază de gaz metan. Informațiile eronate sau înșelătoare pe acest subiect au pornit de la o declarație transmisă de un oficial al agenției federale care reglementează siguranța produselor de consum. Acesta a precizat că o eventuală interdicție a dispozitivelor cu gaz este o posibilitate. Ulterior, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum a precizat că nu a fost propusă nicio reglementare concretă în acest sens. Subiectul, în forma eronată, a fost preluat și în presa centrală din România.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Factcheck.org – Hot Air Over Gas Stoves

Reuters.com – Fact Check-Amid reports of US gas stove ban, commission says any regulation would be a ‘lengthy process’

Apnews.com – FACT FOCUS: Biden administration isn’t banning gas stoves

Politifact.com – The White House is not banning gas stoves and ovens

Nytimes.com – Ban Gas Stoves? Just the Idea Gets Some in Washington Boiling

Usatoday.com – Are Joe Biden’s ‘stovetroopers’ coming for my gas stove? I don’t know, but I AM ANGRY!

Time.com – How Gas Stoves Became the Latest Right-Wing Cause in the Culture Wars

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.