Pe urmele fake-ului: Benzile desenate, în lupta cu dezinformarea

Într-o perioadă în care oamenii preferă să urmărească din ce în ce mai mult conținut vizual, benzile desenate pot fi o soluție pentru informarea corectă și pentru demontarea mesajelor înșelătoare. Acestea sunt povești reprezentate grafic. În pofida spațiului limitat, au capacitatea de a condensa informația pentru cititori, dar și de a contura o atmosferă specifică, pe care publicul să o găsească interesantă.

De aceea, benzile desenate pot fi folosite în contextul intervențiilor de alfabetizare media, sau ca materiale informative, pentru a demonta conținutul fals sau înșelător. De exemplu, o campanie de informare destinată comunității latino din USA diseminează informații privind COVID-19 prin intermediul benzilor desenate și folosește elemente vizuale specifice culturii latino. În India, primul super-erou de benzi desenate de sex feminin este folosit în animații concepute special pentru a combate știrile false despre pandemie.

Leave a Reply

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.