Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) a monitorizat mai multe campanii de dezinformare din partea Rusiei, cu privire la otrăvirea opozantului rus, Alexey Navalny, și la protestele din Belarus. Mesajele erau distribuite pe platforme precum Telegram și în cadrul agențiilor media de stat, RT și Sputnik.
Narațiunile promovate:
- Cele mai multe narațiuni susțineau că Uniunea Europeană și SUA se află în spatele protestelor din Minsk și că acestea le oferă suport financiar participanților la proteste.
- Alte narațiuni legau otrăvirea lui Navalny de intențiile unor state vestice de a opri lucrările la gazoductul Nord Stream 2 care va pompa gaze din Rusia către Germania. Printre titlurile articolelor RT sau Sputnik: „Acuzațiile de otrăvire a lui Navalny reprezintă eforturile Vestului împotriva Rusiei” „Țările din Vest se folosesc de cazul Navalny pentru a opri lucrările la conducta Nord Stream 2 și a-i face rău lui Putin”, „Otrăvirea lui Navalny: campanie de dezinformare masivă împotriva Rusiei”.
- O cercetare realizată de EuvsDisinfo arată că articolele RT Deutsch ocupă a doua poziție în topul celor mai distribuite știri de pe social media.
Criteriile după care au fost analizate campaniile de dezinformare au inclus nu doar analiza conținutului promovat, dar și modul în care acesta a fost distribuit (intenționat, coordonat sau într-un mod manipulator).Citește mai mult:
dw.com – Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj
forbes.com – Russia Accuses U.S. Of Plotting Coup In Belarus
dw.com – Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj
forbes.com – Russia Accuses U.S. Of Plotting Coup In Belarus
Articole asemănătoare:
Pe urmele fake-ului: Inteligența artificială produce știri false nedetectabile
Pe urmele fake-ului: Atenție la neatenție: cum putem evita amplificarea conținutului problematic
Pe urmele fake-ului: Organizațiile media depind de colectarea datelor utilizatorilor
Pe urmele fake-ului: Datele inexacte au efecte vizibile pe termen lung
Pe urmele fake-ului: Comunitățile latino-americane sunt foarte expuse la dezinformare
Pe urmele fake-ului: „America First” în combaterea infodemiei