Citește întregul fact checking aici.
Stațiile de metrou – printre cele mai poluate locuri din marile orașe
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că, în subteran, concentrațiile de micro-particule sunt de 10 până la 20 de ori mai mari decât cele de la suprafața capitalei daneze. De asemenea, măsurătorile efectuate la sistemul de metrou din Londra au evidențiat existența unor particule metalice ultrafine suficient de mici pentru a ajunge în sânge. În acest caz s-a descoperit că poluarea este formată în principal din particule de metale – în primul rând fier și cupru – generate de roțile care rulează pe șine. Mai mult, lipsa ventilației poate agrava problema, mai ales pe magistralele construite la adâncimi mai mari.
În prezent, cercetătorii britanici încearcă să afle dacă utilizarea frecventă a metroului afectează persoanele cu afecțiuni pulmonare. Londra, ca și alte mari orașe ale lumii, prezintă un nivel ridicat de poluare. La începutul anului 2023, capitala britanică a înregistrat cea mai gravă poluare a aerului din 2017 încoace.
Citește mai mult:
Euronews.com – Metro systems are among our cities’ most polluted places: We asked an expert if we should be worried
WasteShark – drona acvatică ce ajută la protejarea oceanelor
Start-up-ul olandez RanMarine Technology a dezvoltat o dronă acvatică special concepută pentru a elimina materialele poluante plutitoare, precum plasticul, algele și biomasa din lacuri, iazuri, căi navigabile și porturi. Modelată după rechinul-balenă, drona WasteShark are propulsie electrică, producând zero emisii de carbon, și poate curăța în mod autonom porturile și bazinele hidrografice interioare.
Algoritmii îi permit acestei drone să-și găsească drumul înapoi de la bazinul portului la o stație de andocare, unde poate depozita gunoiul colectat și reîncărca bateriile. WasteShark este, de asemenea, echipată cu senzori ce oferă posibilitatea colectării de date despre mediu în timp ce adună până la 350 kg de deșeuri.
Deșeurile marine costă economia Uniunii Europene între 259 și 695 de milioane de euro pe an, afectând în principal sectoarele turismului și pescuitului. Până la 90% din plasticul din oceane provine de pe uscat, de obicei din râuri, canale și porturi. Este esențial ca deșeurile plastice să fie colectate la sursă, înainte de a ajunge în largul oceanului, unde este mult mai greu de colectat, conform lui Nancy Wallace, directoarea Programului pentru deșeuri marine din Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).
Citește mai mult:
euronews.com- These drones are swallowing tonnes of plastic waste before it reaches the ocean
Sustainablebrands.com – This Aquatic Robot Is Making a Meal Out of Marine Waste
Greenwashing sau dezinformarea ecologică
Greenwashing se încadrează la practici de dezinformare, fiind creat după modelul termenului „whitewashing” („a albi”, a curăța, prin practici neetice, nelegale sau chiar ilegale reputația cuiva – respectiv a „înverzi”, a prezenta o companie care poluează ca fiind prietenoasă cu mediul înconjurător).
Recent, o companie franceză gigant din domeniul energiei a fost pusă sub acuzare in premieră pentru practici de tip greenwashing. Investigatia a fost lansată la sesizarea ONG-urilor Wild Legal, Sea Shepherd France și Darwin Climax Coalitions în octombrie 2020. Compania TotalEnergies a fost acuzată că este direct responsabilă pentru poluarea semnificativă a aerului și de „minciuni privind mediu”, adică de dezinformarea ecologică.
Potrivit Dicționarului Cambridge, „greenwashing” este un proces prin care o companie sau organizație își prezintă activitățile și produsele ca fiind mai prietenoase cu mediul înconjurător decât sunt în realitate. În mod evident, scopul este acela de a atrage consumatorii sau a îmbunătăți imaginea de brand. Astfel, dezinformarea ecologică poate crea o percepție greșită a consumatorilor asupra impactului pe care anumite produse îl au asupra mediului și, implicit, poate împiedica decidenții în a lua măsuri adecvate privind protecția mediului.
Citește mai mult:
France24.com – ‘Greenwashing’: a new climate misinformation battleground
#Criza climatică afectează drepturile omului mai ales în țările sărace
„Schimbările climatice cauzate de activitatea umană reprezintă cea mai mare și mai răspândită amenințare la adresa mediului natural și a societăților umane, iar țările cele mai sărace plătesc prețul cel mai mare”, a declarat Ian Fry, primul Raportor Special ONU pentru Protecția Drepturilor Omului în Contextul Schimbărilor Climatice.