Citește întregul fact checking aici.
70% din populația la nivel global susține reguli internaționale împotriva poluării cu plastic
Conform unui sondaj realizat recent la nivel mondial, 70% dintre respondenți, reprezentând media globală, susțin crearea unor reguli internaționale universal aplicabile care să pună capăt poluării cu plastic. Sondajul, realizat de Ipsos în colaborare cu Plastic Free Foundation și WWF, a cuprins peste 23.000 de adulți chestionați, din 34 de țări de pe toate continentele.
Potrivit sondajului, respondenții consideră că este important ca astfel de reglementări globale să interzică în primul rând plasticul de unică folosință și plasticul care nu poate fi ușor reciclat. Totodată, un astfel de tratat ar trebui să introducă reguli care să solicite producătorilor și comercianților să acționeze în mod responsabil prin reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor din plastic.
În martie 2022, statele membre ONU au convenit să înceapă negocierea conținutului unui nou acord global, obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru a elimina poluarea cu plastic. Această decizie istorică reprezintă un progres important către un mediu înconjurător fără plastic. Cadrul tratatului este negociat pe parcursul unei serii de întâlniri pe tot globul și este de așteptat să fie adoptat până în 2025. A doua rundă de negociere va avea loc la Paris, între 29 mai și 2 iunie, ceea ce se anunță a fi un moment esențial pentru lupta împotriva poluării cu plastic și, în consecință, pentru protejarea planetei.
Citește mai mult:
Statista.com – Majority Supports Global Rules to End Plastic Pollution
Wwf.panda.org – Towards a treaty to end plastic pollution
Sondaj WEC: O „cursă a înarmărilor” în domeniul tehnologiilor verzi încetinește lupta împotriva crizei climatice
Un sondaj realizat de către Consiliul Mondial al Energiei (WEC), cea mai mare organizație mondială cu activitate în domeniul energiei, arată că 46% dintre liderii și factorii de decizie din sectorul energetic cred că interesul național sau „cursa înarmărilor pentru tehnologiile verzi” reprezintă cel mai mare obstacol în calea tranziției energetice. Aproximativ 64% dintre cei chestionați consideră că ritmul actual de adoptare a tehnologiilor regenerabile este prea lent dacă se dorește îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris privind clima.
Angela Wilkinson, secretar general al WEC, susține că rezultatele sondajului demonstrează importanța unei implementări cât mai inclusive a tehnologiilor verzi, văzută ca factor determinant pentru asigurarea unei tranziții energetice globale, rapide și corecte.
Peste 700 de persoane au fost chestionate în acest sondaj, majoritatea celor intervievați fiind din Europa (52%) și America de Sud (23%).
Citește mai mult:
Power-technology.com – Almost half of world energy leaders claim a “green technology arms race” will inhibit renewables development
Ce reprezintă IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change)?
Grupul interguvernamental de experți asupra schimbărilor climatice (IPCC) este un organism științific independent fondat sub auspiciile Organizației Mondiale a Meteorologiei (OMM) și Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Rolul principal al IPCC este de a evalua literatura științifică și concluziile privind schimbările climatice și de a oferi factorilor de decizie politică și publicului informații științifice vitale și recomandări bazate pe dovezi. Este recunoscută pe scară largă ca fiind cea mai credibilă sursă de informații referitoare la știința schimbărilor climatice și analiza complexă a efectelor, riscurilor și opțiunilor de adaptare și atenuare. Pe baza a numeroase studii științifice, IPCC a stabilit că activitățile umane au încălzit clima Pământului cu peste 1°C de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar efectele asupra climei sunt fără precedent. În anul 2007, IPCC a primit premiul Nobel pentru Pace.
Citește mai mult:
https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/climate-dictionary-everyday-guide-climate-change
#Doar Lucrând Împreună Putem Salva Planeta
„La urma urmei, suntem, dintre toate viețuitoarele pământului, cei mai pricepuți la rezolvarea problemelor. Dacă lucrăm separat, suntem o forță suficient de puternică pentru a distruge planeta. Dar lucrând împreună, suntem, cu siguranță, suficient de puternici pentru a o salva”, a declarat, în 2021, celebrul realizator de documentare britanic Sir David Attenborough, cu prilejul COP26, găzduită la Glasgow.