Newsletterul ANTI-FAKE: „Libertatea de exprimare este crucială pentru combaterea dezinformării”

Citește fact checking-ul integral aici.

Citește articolul complet aici.

Acțiuni în zona gri („gray zone”)

Expresia „zona gri” se referă la un set de acțiuni care se desfășoară între starea de pace (faza de cooperare) și starea de război (sau de conflict armat). Astfel de acțiuni pot include tranzacții economice ilegale/ ilicite, operațiuni de influență, răpiri, asasinate, activități ale mercenarilor, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare. Acțiunile din zona gri au un caracter gradual, sunt derulate de actori statali sau non-statali, îmbină mijloacele de natură non-militară cu cele de natură cvasi-militară și caută să se desfășoare sub pragul convențiilor internaționale privind conflictul armat. Scopul lor este să blocheze, paralizeze, destabilizeze, să slăbească adversarul. Acțiunile din zona gri nu reprezintă ceva neapărat nou; ceea ce este nou este cuplarea tacticilor cu noile tehnologii, exploatând la maximum trăsăturile și vulnerabilitățile mediului digital. Cuplarea tacticilor tradiționale cu posibilitățile oferite de mediul digital extins la nivel global face ca acțiunile din zona greu să fie mult mai greu de clasificat, detectat, atribuit și contracarat.

Sursa:

Clementine G. Starling, Deputy Director Forward Defense

Dezinformarea cu ajutorul inteligenței artificiale – un fenomen în creștere

Criza geopolitică declanșată de invazia asupra Ucrainei creează noi provocări de securitate cibernetică, atât în ceea ce privește morfologia atacurilor cibernetice, cât și frecvența și intensitatea acestora, potrivit Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA). Aproape un sfert dintre atacurile cibernetice documentate până în prezent au vizat instituții guvernamentale și din administrația publică. Printre amenințările recente cu impact major, raportul ENISA enumeră dezinformarea cu ajutorul inteligenței artificiale prin folosirea boților și a conținutului falsificat ultrarealist de tip deepfakes. Imitând persoane reale, botii inundă paginile instituțiilor guvernamentale cu comentarii pre-fabricate și perturbă, astfel, procesul  democratic de consultare a publicului în elaborarea unor reglementări importante. Raportul ENISA menționează și alte amenințări în creștere, precum folosirea atacurilor „zero-day” și ransomware.

Citește mai mult:

reuters.com – Ukraine war, geopolitics fuelling cybersecurity attacks -EU agency

“Set-jetting”: sau cum Netflix ne spune unde să mergem în următoarea vacanță

Cum ar fi să îți alegi urmatoarea destinație de vacanță în funcție de cel mai nou serial de succes de pe platforma de streaming Netflix? “Set-jetting” se numește acest tip de turism, care este deja destul de popular. Un sondaj recent efectuat de Booking.com arată că ponderea vacanțelor de tip “set-jetting” este de 25% din totalul vacanțelor. Urzeala Tronurilor sau emisiunile culinare celebre au transformat anumite zone în adevărate locuri de pelerinaj pentru fani. Fenomenul “jet-setting” a luat avânt și ca urmare a perioadelor prelungite de lockdown din pandemie, atunci când consumul de produse de pe Netflix, Amazon Prime sau Disney a fost mult mai mare față de obicei.

Citeste mai mult:

Forbes.com – Setjetting—Will Netflix Choose Your Next Holiday For You?

https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/how-netflix-influencing-next-holiday-may-not-even-know/

#LibertateaDeExprimareEsteCrucialăPentruCombatereaDezinformării

„Răspunsurile la dezinformare ar trebui să se bazeze pe respectarea libertății de exprimare” a spus Secretarul General Adjunct pentru Drepturile Omului, Ilze Brands-Kehris, la prezentarea Raportului Secretarului General în cadrul Adunării Generale a ONU din noiembrie 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.