Analiză Microsoft: „Apărarea Ucrainei: lecții timpurii din războiul cibernetic”
Microsoft a publicat un raport specializat de intelligence, pentru a îmbunătăți înțelegerea amenințărilor hibride în contextul războiului aflat în desfășurare în Ucraina. Raportul trage concluzii privind natura operațiunilor de influențare. Internetul este un spațiu liber, globalizat, descentralizat, care nu poate fi apărat prin mijloacele specifice războiului clasic. Platformele digitale, serviciile oferite de acestea și mecanismele de apărare cibernetică aparțin uneori instituțiilor publice, dar cele mai multe ori sunt apanajul mediului privat. De aceea, raportul subliniază că este nevoie de o strategie coordonată de apărare colectivă, prin colaborarea dintre sectorul privat, sectorul public, organizațiile non-guvernamentale și societatea civilă.
Așa cum se arată în preambulul raportului, invazia rusă se bazează pe o strategie cibernetică care include trei paliere distincte: atacuri cibernetice distructive în Ucraina, infiltrarea rețelelor și spionaj în afara Ucrainei și operațiuni de influențare care vizează oamenii din întreaga lume.
Iată care sunt cele cinci concluzii principale ale raportului:
1. În prezent, apărarea împotriva unei invazii militare necesită mai mult decât consolidarea capacităților defensive specifice războiului tradițional. Toate țările afectate direct sau indirect de conflict trebuie să își dezvolte capacitatea de a aloca resurse financiare și de a implementa operațiuni digitale transfrontaliere, în cooperare cu alte state.
2. Din experiența Ucrainei, atacurile cibernetice distructive nu pot fi detectate doar prin monitorizarea realizată de factorul uman. Ceea ce ajută la contracararea lor sunt tehnologiile de vârf de tip endpoint protection și rapoartele de intelligence în domeniul apărării cibernetice.
3. Ca parte a strategiei ofensive, Rusia a țintit prin activitățile sale cibernetice coaliția de state care sprijină Ucraina. Agențiile de intelligence rusești și-au intensificat activitățile de penetrare a rețelelor informatice și de spionaj, vizând în special guvernele statelor membre NATO.
4. Complementar cu aceste alte activități cibernetice, Rusia exercită operațiuni cibernetice de influențare la nivel global. Acestea combină tehnicile clasice de propagandă cu noile tehnologii digitale bazate pe utilizarea internetului pentru a extinde raza geografică a influenței, pentru a multiplica acțiunile cu o direcție precisă și la o viteză mai mare decât în trecut. Cu un grad adecvat de planificare și sofisticare, aceste operațiuni de influență cibernetică profită de caracterul deschis, pluralist, al societăților democratice și de gradul ridicat de polarizare de la nivelul opiniei publice pentru a-și atinge obiectivele.
5. În concluzie, abordarea corectă a amenințărilor hibride necesită coordonarea internațională și o strategie cuprinzătoare de apărare împotriva întregii game de acțiuni cibernetice distructive, spionaj și operațiuni de influență. După cum ilustrează războiul din Ucraina, deși există diferențe între aceste amenințări, ele sunt implementate concomitent și complementar, de aceea mecanismele de combatere trebuie să vizeze simultan cele trei paliere menționate.
Citește mai mult:
reuters.com – The cyber war between Ukraine and Russia: An overview
Citește mai multe aici.
Citește mai multe aici.
Influența știrilor asupra convingerilor despre schimbările climatice
Eforturile jurnalistice de a reprezenta corect fenomenul schimbărilor climatice au un impact limitat asupra atitudinilor publicului, arată un studiu publicat în SUA. Conform experimentului, expunerea la știri și articole de opinie care prezintă informații științifice valide despre acest subiect are efecte pozitive pe termen scurt, în sensul diminuării scepticismului privind contribuția umană la schimbările climatice. În plus, participanții au devenit mai înclinați să sprijine politicile de combatere a schimbărilor climatice.
Repetarea experimentului cu aceiași subiecți a arătat că efectele pozitive dispar în timp, în special dacă participanții sunt expuși unor articole de opinie care cultivă îndoiala cu privire la datele științifice despre schimbările climatice. Negaționismul științific este un fenomen mai vechi, care se manifestă pregnant cu privire la sănătate, schimbări climatice, vaccinare și care poate conduce la amplificarea informațiilor înșelătoare despre aceste subiecte.
Citește mai mult:
pnas.org – (Mis)informed about what? What it means to be a science-literate citizen in a digital world
scientificamerican.com – To Understand How Science Denial Works, Look to History
Cum se poate schimba sistemul medical cu ajutorul tehnologiei
Qatar a prezentat planul pentru un nou tip de spital al viitorului – unul ce ar fi construit de roboți, prin imprimarea 3D. Structura modernă propusă ar trebui să crească plante medicinale chiar în incinta complexului, să genereze energie și să gestioneze intern problema deșeurilor, urmând a fi un model regional de sistem de sănătate. Echipa acestui proiect, compusă dintr-o rețea medicală din Qatar (Hamad Medical Corporation), un cabinet de arhitectură din Olanda (OMA) și o companie de inginerie din Marea Britanie (Buro Happold), afirmă că acordă importanță, în egală măsură, atât serviciilor oferite, cât și arhitecturii viitorului complex, totul pentru a crește satisfacția pacienților.
Citește mai mult:
thenationalnews.com – This hospital of the future gives a glimpse of healthcare transformed
#DeceniulDigital
Summit-ul NATO de la Madrid
Între 29-30 iunie, liderii statelor membre NATO s-au reunit la Madrid în contextul războiului din Ucraina. În urma întâlnirii sunt așteptate decizii importante cu privire la strategia de securitate şi apărare în zona Europei de Est, aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, precum și viitorul Alianţei în contextul războiului din Ucraina.
Citește mai mult:
nato.int – NATO gears up for Madrid Summit