NEWSLETTERUL ANTI-FAKE: Ce este o operațiune de tip steag fals?

Războiul pe TikTok: între documentare și dezinformare

În prima săptămână de la debutul războiului din Ucraina, vizionările videoclipurilor de pe TikTok etichetate cu #ukraine au crescut de la 6,4 miliarde la 17,1 miliarde (ceea ce înseamnă 928.000 de vizionări pe minut). În perioada 24 februarie – 9 martie, clipurile cu acest hashtag au fost vizionate de 26,8 miliarde de ori. Pe TikTok, este ușor să transformi războiul într-un produs social media:  este centrat pe vizual; este simplu să încarci imagini și să le prelucrezi; oferă o experiență imersivă și continuă, datorită faptul că primești recomandări de conținut indiferent câte și ce conturi urmărești activ. În fine, pe TikTokâ este foarte greu să urmărești sursa și data originală a videoclipului sau a coloanei sonore folosite, ceea ce conferă emițătorilor confortul unei relative anonimități.

Din nefericire,  TikTok are o problemă reală cu dezinformarea. Există indicii privind acțiunea pe TikTok a unor conturi false care promovează narațiuni înșelătoare despre conflictul din Ucraina. Mai mult decât atât, unii utilizatori produc clipuri înșelătoare pornind de la trăsătura de bază a platformei: aceea de a permite editarea clipurilor prin mixarea imaginilor și sunetelor din diverse surse. De exemplu, aceștia dublează sunet de sirene, împușcături și război peste videoclipuri care pretind în mod fals că ilustrează conflictul din Ucraina.

Reprezentanții companiei susțin că și-au dublat eforturile a detecta amenințările emergente și pentru a elimina dezinformarea și au creat  un centru de alfabetizare digitală în aplicație. Însă trebuie să ținem cont că volumul imens de informație este greu de procesat – la milioane de clipuri postate zilnic, dacă doar 1% din falsuri ar scăpa nedetectate, aceasta tot ar însemna o cantitate semnificativă de mesaje.

Citește mai mult:

theatlantic.com – The Myth of the ‘First TikTok War’

mediamanipulation.org – TikTok, the war on Ukraine, and 10 features that makle the app vulnerable to misinformation

Citește Amprenta Digitală aici.

Trend alert: dezinformare care imită surse legitime de presă

Ați văzut coperta revistei Time care suprapune portretul președintelui Vladimir Putin peste cel lui Adolf Hitler? Ei bine, este vorba de o copertă falsă, care nu a fost creată de redacția revistei. Nu este prima oară când prima pagină a revistei Time este manipulată pentru a marca un gest simbolic sau pentru a induce publicul în eroare. În contextul războiului din Ucraina, au apărut mai multe surse care imită sursele media legitime, pentru a răspândi informații înșelătoare.

De exemplu, o serie de imagini create aparent sub egida CNN au susținut în mod fals că actorul Steven Seagal, care a primit în 2016 cetățenia rusă, a fost văzut recent luptând în Ucraina. Într-un alt caz, o serie de conturi care se prezintă în mod înșelător drept pagini oficiale ale postului CNN, au publicat știri cu privire la moartea unui jurnalist fictiv, „Bernie Gores”, atât în ​​Afganistan, în 2021, cât și în Ucraina, în 2022. De fapt, aceste imagini sunt fabricate și afectează reputația postului TV american. Așa cum atrăgeam atenția recent, inclusiv imagini autentice care au apărut pe prima pagină a publicațiilor din întreaga lume sunt contestate cu scopul de a discredita activitatea jurnaliștilor.

Citește mai mult:

yali.state.gov – Misinformation: Spotting the Signs of Imposter Content

cssh.northeastern.edu – Fake news is counterfeit news

Twitter își propune să atragă mai mulți utilizatori

Twitter și-a anunțat targetul pentru următorii ani: până la finalul anului 2023 își propune să atragă încă 100 milioane de utilizatori, ceea ce ar însemna o creștere cu 50% raportată la prezent. Pentru a-și atinge obiectivul, au făcut deja modificări importante în organigrama companiei, inclusiv un nou CEO – Parag Agrawal.

Noua echipă își propune să rezolve unele dintre problemele vechi ale aplicației: cum să păstreze utilizatorii pe termen lung și cum să îi stimuleze să fie activi pe platformă. Astfel, ceea ce Twitter îți dorește este să schimbe percepția utilizatorilor asupra sa și să devină mai relevant pentru aceștia. Pentru a reuși, au fost implementate recent soluții de învățare automată, care să le propună utilizatorilor tweet-uri potrivite intereselor acestora – înlocuind astfel navigarea manuală cu un conținut sugerat de algoritmi. Pentru o mai bună gestionare a postărilor și a utilizatorilor, au gândit o funcție de Topics (Subiecte) care să înglobeze postări din diferite categorii dar și una de Communities (Comunități) care să pună împreună utilizatorii cu aceleași interese (asemenea Facebook și Reddit). Au creat și un nou produs, numit Spaces, un chat audio, pe modelul Clubhouse.

Citește mai mult:

www.theverge.com: How Twitter plans to add its next 100 milion users

www.searchenginejournal.com: 4 New Twitter Updates Including Video Replies & More

#ActoriStrăini manipulează #MediulNostruInformațional

„Nu încercăm să decidem ce este adevărat și ce este fals. Nu avem ministere ale Adevărului. Dar trebuie să ne concentrăm asupra actorilor străini care în mod intenționat, într-o manieră coordonată, încearcă să manipuleze mediul nostru informațional.” –  declarația Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, cu privire la interzicerea difuzării în UE a publicațiilor media controlate de Federația Rusă

Securitatea cibernetică a UE

Miniștrii telecomunicațiilor din statele UE au lansat o declarație comună către Comisia UE de a înființa un fond de urgență pentru a răspunde atacurilor cibernetice la scară largă. Documentul cuprinde o listă de acțiuni pentru a face față provocărilor viitoare și îndeamnă autoritățile europene relevante să vină cu o serie de recomandări cu privire la modul de consolidare a rezilienței infrastructurii digitale a UE.

Citește mai mult:

euronews.com – How is Europe preparing for cyberattacks?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.