Newsletterul ANTI-FAKE: „Am subestimat amenințarea dezinformării”

Citește fact checking-ul integral aici.

Noi resurse pentru combaterea dezinformării despre cancer

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au lansat de curând un website care să combată informațiile înșelătoare privind cauzele cancerului. Website-ul, care poate fi accesat la adresa cancerfactfinder.org, oferă informații exacte și de încredere despre acest subiect. Cercetătorii din spatele inițiativei își propun să popularizeze progresul științific în domeniu, împărtășind cu publicul numai informații bazate pe dovezi științifice. Astfel, sunt inventariate cauzele reale ale diverselor tipuri de cancer (conform dovezilor disponibile) și sunt denunțate informațiile înșelătoare.

Dezinformarea cu privire la această boală îmbrăcă frecvent forma tratamentelor miraculoase: articole online cu un aer științific, sau clipuri video ale unor pretinși „experți medicali” care propun tratamente naturale, fără efecte adverse și nerealist de eficiente. Cercetătorii care au studiat acuratețea informațiilor medicale despre cancer pe rețelele sociale au descoperit că o treime dintre articolele cele mai populare pe acest subiect conțineau informații înșelătoare, iar o altă treime, informații dăunătoare.

Citește mai mult:
aacrjournals.org – The Struggle against Cancer Misinformation
cancertodaymag.org – Cancer Misinformation

Roboții pot fi și artiști

Ai-Da este primul robot care poate picta asemenea unui artist. Ajutat de Inteligența Artificială, acesta nu desenează la întâmplare, ci poate să ia decizii pentru a realiza un tablou cât mai spectaculos. Mâna bionică ține pensula, selectează culorile potrivite dintr-o paletă largă și face mișcări lente și deliberate pe hârtie, obținând rezultate „uimitoare” și „inovatoare”, conform specialiștilor în domeniu. Ai-Da creează de fiecare dată lucrări diferite, fără a dubla rezultatele. De asemenea, are capacitatea de a răspunde la întrebări legate de artă, emițând opinii printr-un limbaj sofisticat.

Citește mai mult:
antifake.ro – Teste IQ pentru inteligența artificială
theguardian.com – Ai-Da becomes first robot to paint like an artist

#SocietățileDemocratice în fața #Dezinformării

 „Am subestimat amenințarea dezinformării.[…] Cred că am subestimat gradul în care societățile democratice sunt vulnerabile în fața dezinformării, inclusiv societatea americană.” – fragment din interviul recent acordat de Barack Obama publicației The Atlantic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.