Newsletterul ANTI-FAKE (20-27 septembrie)

Afirmație falsă și fals atribuită: „Vaccinurile ucid mai mulți oameni decât salvează”

Un articol publicat recent susține că „experții FDA au dezvăluit într-o ședință înregistrată că vaccinurile împotriva COVID-19 ucid mai mulți oameni decât salvează”. De fapt, această afirmație nu aparține FDA (Food and Drug Administration – Administrația pentru alimente și medicamente din SUA) sau experților FDA și a fost făcută de către un participant la o ședință FDA deschisă publicului (ședințele publice FDA sunt deschise tuturor persoanelor interesate). Mai mult, afirmația se bazează pe un calcul eronat al datelor din sistemul VAERS și nu prezintă dovezi că vaccinurile ar fi periculoase și ar „ucide mai multe persoane decât ar salva”.

Articolul în limba română citează drept sursă a informațiilor website-ul în limba engleză lifesitenews.com, o sursă online considerată a avea un grad scăzut de credibilitate în urma publicării repetate a informațiilor false și încălcării standardelor jurnalistice. Potrivit articolului, în timpul Comitetului consultativ al FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe (VRBPAC), din 17 septembrie 2021, un „expert al FDA”, Steve Kirsch ar fi făcut mai multe declarații, printre care faptul că „vaccinurile împotriva COVID-19 ucid de două ori mai multe persoane decât salvează”, „50% dintre persoanele vaccinate au murit în vreme ce zero la sută dintre persoanele nevaccinate au murit” sau că „150.000 de persoane au decedat în urma vaccinării, în SUA”.

Citește fact-checking-ul integral aici.

Un nou centru pentru combaterea dezinformării, în Italia

Italia a lansat oficial propriul hub pentru combaterea dezinformării. Este vorba despre Observatorul Italian pentru Media Digitale, parte a unei rețele europene mai ample. Observatorul este implementat sub umbrela European Digital Media Observatory (EDMO), un proiect UE care îi sprijină pe cercetători, fact-checkeri, experții în educație pentru media și pe alți actori relevanți în combaterea dezinformării. La nivelul statelor membre, opt asemenea structuri naționale sunt deja funcționale sau urmează să devină în viitorul apropiat.

EDMO a fost creat pornind de la observația că lupta împotriva dezinformării online nu poate fi purtată decât prin implicarea tuturor actorilor sociali. La sfârșitul anului 2017, Comisia a înființat un grup de experți la nivel înalt care să ofere consultanță. Una dintre recomandările incluse în Raportul final a fost crearea unor centre de excelență în studiul dezinformării. În acest sens, activitatea EDMO le permite actorilor publici și privați să pună în comun cunoștințele și datele de cercetare din domenii relevante pentru combaterea dezinformării. În plus, EDMO joacă un rol esențial în monitorizarea punerii în aplicare a Codului de bune practici privind dezinformarea, un set de măsuri voluntare la care s-au angajat toate platformele digitale importante.

Citește mai mult:

https://www.europarl.europa.eu/Best Practices in the whole-of-society approach in countering hybrid threats

blogs.lse.ac.uk – Why resilience to online disinformation varies between countries

Să căutăm informații doar în surse credibile!

Ce trebuie să facem atunci când suntem expuși unei informații despre care nu știm dacă este adevărată sau falsă? Să verificăm pe Google dacă se confirmă. Dar și această acțiune este influențată de mai mulți factori și poate avea efecte diverse asupra modului în care ne raportăm la fake-news și dezinformări.

Departamentul de Mass Media și Comunicare al Universității din Hong Kong a efectuat două experimente având ca subiect dezinformarea cu privire la două minorități etnice din Japonia. Scopul cercetării a fost acela de a verifica beneficiile informării online.

Concluziile experimentelor au arătat că acțiunea de căutare online contribuie la reducerea probabilității de a crede informații false chiar și în cazul persoanelor predispuse să creadă în fake-news. De asemenea, cei predispuși să creadă în fake-news și-au corectat neîncrederea în timpul în care au fost rugați să verifice online informațiile. Au rezultat astfel următoarele date: a) căutarea online reduce în medie probabilitatea de a crede dezinformările, b) amploarea efectului este mai mare în rândul celor care sunt predispuși pentru a crede știri false, c) corelația cognitivă este observată dacă cei care vor căuta online sunt motivați să atingă un obiectiv și d) căutarea online deteriorează sentimentul afectiv față de grupurile țintă ale dezinformării.

Citește mai mult:

https://www.niemanlab.org/2021/09/googling-for-credible-information-can-help-correct-belief-in-misinformation-according-to-a-new-study/

Inteligența Artificială în acțiuni militare

New York Times a documentat într-un raport modul în care tehnicile militare au avansat și se folosesc de Inteligența Artificială pentru a-și îndeplini misiunile. Concret, publicația arată modul în care Israelul a reușit exterminarea unui inamic, omul de știință Mohsed Fakhrizadeh, prin utilizarea unei mitraliere controlate de la distanță. Atacul israelian împotriva cercetătorului în domeniul nuclear a reprezentat o premieră pentru utilizarea unei arme de înaltă tehnologie. Denumită „robot ucigaș” și ghidată prin satelit, arma a fost echipată cu Inteligență Artificială și mai multe camere video. Acțiunea nu a durat mai mult de un minut și a fost planificată imediat după ce Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iran.

Citește mai mult:

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-israel-assassinated-top-iran-nuclear-scientist-killer-robot-mossad-trump-fakhrizadeh-1.10217456

#AdolescențaOmeniriiSeApropieDeSfârșit

Aflat la adunarea Generală a ONU, premierul britanic Boris Johnson a criticat răspunsul țărilor lumii în fața crizei climatice:

„Ne distrugem habitatele din nou și din nou, în baza raționamentului că, dacă nu am pățit nimic până acum, nu vom păți nimic nici în continuare. Prieteni, adolescența omenirii se apropie de sfârșit. […] Trebuie să ne unim într-un ritual colectiv de maturizare.”

4 thoughts on “Newsletterul ANTI-FAKE (20-27 septembrie)

  1. dobry sklep says:

    You’re in point of fact a excellent webmaster.
    This website loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any
    unique trick. Moreover, the contents are masterwork.
    you have done a fantastic process on this matter! Similar here:
    tani sklep and
    also here: Dyskont online

  2. hitman.agency says:

    Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
    If you know of any please share. Thank you! I saw
    similar text here: AA List

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.