Newsletterul ANTI-FAKE (1 – 8 februarie 2021)

Grupurile de Facebook din SUA, scăpate de sub control?

În lumina evenimentelor de la Capitoliu, au apărut dovezi că directorii Facebook erau la curent cu incitările la ură și violență care se multiplicau exploziv pe grupurile de Facebook din SUA, dar au amânat acțiunile decisive pentru a limita daunele. Cercetările interne ale companiei au arătat că 70% dintre cele mai influente grupuri de Facebook organizate sub pretextul acțiunii civice și politice erau înțesate până la refuz de dezinformare și incitare la violență, în timp ce algoritmii continuau să le recomande potențialilor noi membri. Ca răspuns, Facebook a luat o serie de măsuri temporare de închidere sau limitare a influenței acestor grupuri, cu efecte modeste. Mișcarea Stop the Steal, concretizată în asaltul asupra Capitoliului, dovedește că activitatea extremistă a continuat cu succes. Grupul asociat mișcării a crescut cu 361.000 de membri în 24 de ore, în absența oricărui ajutor din partea instrumentelor Facebook.

Cum s-a ajuns aici? În 2019, Facebook a schimbat radical strategia de dezvoltare, mutând accentul de la interacțiunea individuală dintre membri, concretizată prin funcția NewsFeed, la agregarea acestora în comunități virtuale cu opinii, interese și viziuni comune, prin funcția Groups. Această schimbare s-a tradus în reconfigurarea algoritmilor pentru a favoriza afișarea conținutului din grupurile în care este înscris utilizatorul și pentru a-i recomanda acestuia noi grupuri de interes. Practica a dovedit, din nefericire, că această funcție favorizează constituirea de echo chambers și articularea pe scară largă a discursului extremist. Echo chambers  sunt comunități online puternic partizane, care refuză să accepte punctele de vedere sau dovezile contrare curentului dominant de opinie din respectivul grup. Acestea pot acționa drept catalizatori pentru polarizarea extremă a opiniei și radicalizare.

Sub diverse presiuni, inclusiv din partea mass media tradiționale, Facebook promite să adopte noi măsuri care să limiteze fenomenele negative de la nivelul grupurilor. În primul rând, va renunța pe termen nelimitat la recomandările grupurilor constituite pe teme politice și de sănătate și va elimina anumite instrumente care le permiteau administratorilor grupurilor să le dezvolte foarte rapid. Cu toate acestea, practica recalibrării „din mers”, adoptată încă din 2016, și-a arătat până acum ineficiența, în absența unui cadru legislativ de coreglementare.

Citește mai mult:
theconversation.com – Facebook is tilting the political playing field more than ever, and it’s no accident

Identitățile false și dezinformarea digitală

„Furturile” de identitate au devenit un fenomen relativ frecvent în ultimii ani. Pe măsură ce platformele digitale au început să dezvolte noi metode și tehnici de a detecta conturile false, cei care le creează au găsit modalități inovatoare de adaptare. Aceștia au început să folosească tot mai des identități ale unor persoane reale, cu expertiză într-un domeniu anume – de exemplu, jurnaliști, profesori sau chiar cercetători – pentru a oferi credibilitate conținutului pe care îl pun în mișcare și pentru a amâna sau chiar evita să fie detectați. Impactul viralizării unui conținut de acest tip este greu de măsurat, însă efectele unor astfel de practici asupra reputației persoanei căreia i-a fost folosită identitatea în scopul dezinformării sunt evidente. Un alt lucru sigur este acela că utilizarea unei identități false pentru a răspândi mesaje înșelătoare reprezintă o problemă ce ar trebui tratată cu seriozitate în contextul, mai larg, al luptei împotriva acelor forme emergente de dezinformare digitală care se bazează pe tehnologia „deepfake”.

Citește mai mult:
rcmediafreedom.eu – Online harassment of journalists: the trolls attack
miteksystems.comFriend or fraud? What is a deepfake and how does it impact fraud?

„Hold-Up” – documentar cu un conținut problematic despre pandemie

Încă de la debutul său, în noiembrie 2020, „documentarul” francez Hold-up, retour sur un chaos a adunat zeci de mii de vizualizări în mediul online, inclusiv din România, și a devenit rapid o platformă de amplificare a curentului negaționist cu privire la pandemia de COVID-19. În cadrul filmului, sunt tratate zeci de subiecte de natură conspiraționistă despre testele RT-PCR, purtarea măștii de protecție, măsurile de limitare a răspândirii virusului sau gravitatea SARS-CoV-2. Documentarul prezintă un amestec de informații înșelătoare, imprecise sau inexacte, tehnici de influențare, declarații și interviuri, amestecate cu unele date reale sau verificabile pentru a crea iluzia de veridicitate.

Citește articolul complet aici.

Infracționalitatea pe internet – în creștere

Nu doar activitatea economică a migrat către mediul online din cauza pandemiei, ci și criminalitatea. În 2020, valoarea furturilor de tip ransomware a crescut de cel puțin trei ori, la peste 350 de milioane de dolari. Suma, care reprezintă doar 7% din criminalitatea legată de crypto-monede, a revenit însă doar câtorva culpabili. Victimele, pe de altă parte, sunt numeroase – preponderent companii, universități, spitale și alte instituții publice. Totuși, atenția infractorilor poate fi îndreptată către oricine, rezultând în criptarea datelor personale până la plată. Cu atât mai relevant este pericolul, considerând dependența lumii de activitățile online, acutizată de pandemie. Autoritățile dețin instrumente care le permit să identifice autorii infracțiunilor online, arată raportul Chainanalysis.

Citește mai mult:
mediastandard.roRansomware, hoțul de fișiere. Ce este acest atac și cum poate fi prevenit
heimdalsecurity.comThis Year in Ransomware Payouts (2020 Edition)

Observații privind Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Conform observațiilor Comisiei Europene, România a trimis un Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) incomplet. Deși propunerile Planului trebuie să fie elaborate sub forma unor reforme clare, în cazul României, acestea au fost trimise printr-o listă de proiecte, nerespectând cerințele prevăzute în Regulament. României i se pun la dispoziție 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, iar printre cele mai importante sectoare vizate de Plan se numără Sănătatea și Educația.

Citește mai mult:
agerpres.ro – Vasiliu (MIPE): România nu a transmis un Plan Național de Redresare și Rezilienta ci doar niște bucăți

UiPath – în top 5 companii private la nivel global

Startup-ul din domeniul automatizării, UiPath, desprins în 2015 dintr-o firmă românească mică de apartament, reușește să ocupe locul al treilea în clasamentul celor mai mari unicorni care își au sediul în SUA și locul cinci în topul celor mai valoroase companii private la nivel global. Acesta se află în top alături de companii precum ByteDance, platforma TikTok, SpaceX și Stripe. Înființat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, UiPath a devenit în 2020 primul decacorn pornit din România, având o evaluare de 10,2 miliarde de dolari.

Citește mai mult:
profit.ro – UiPath, desprins în 2015 dintr-o mică firmă românească de apartament, intră în Top 5 cei mai valoroși unicorni din lume

Reluarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2

Lucrările de construcție la gazoductul Nord Stream 2 au fost reluate în apele teritoriale ale Danemarcei, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane. Proiectul în valoare de peste 9 miliarde de euro urmează să aducă gaz natural din Rusia în Germania prin Marea Baltică pe o legătură submarină de 1.200 de kilometri. În ciuda presiunilor, atât din partea SUA, cât și din partea Franței, Germania a anunțat că va continua lucrările la gazoductul finalizat în proporție de 90%.

Citește mai mult:
dw.comNord Stream 2: German foundation fights possible US sanctions
reuters.comExclusive: U.S. tells European companies they face sanctions risk on Nord Stream 2 pipeline

Consiliul German de Etică: persoanele vaccinate nu pot beneficia de privilegii

Consiliul German de Etică, organism cu un important rol consultativ pentru guvernul german în perioada pandemiei de COVID-19, a anunțat că respinge ideea acordării unor privilegii speciale pentru persoanele vaccinate față de cele nevaccinate. Consiliul se opune relaxării restricțiilor pentru persoanele care s-au vaccinat, cât timp sunt încă mulți cei care nu avut șansa de a se vaccina. Totuși, autoritatea germană consideră că, după vaccinare, unele categorii de persoane, precum rezidenții azilurilor de bătrâni, ar putea primi vizite sau părăsi centrele de îngrijire.

Citește mai mult:

dw.comOpinion: For life after COVID, vaccinated must be patient

Feriți-vă de mesajele imprecise!

Recent, s-a atras atenția asupra faptului că ar trebui să tratăm cu atenție mesajele vagi, cu multiple subînțelesuri și posibilități de interpretare. Motivul este acela că, de multe ori, luăm în considerare astfel de mesaje și le percepem ca fiind relevante, deoarece fac apel la un limbaj specializat (jargon tehnic) pe care, în general, nu avem capacitatea de a-l înțelege pe deplin. Astfel, în momentul în care întâlnim mesaje imprecise cu privire la anumite subiecte, tindem să le acordăm noi înșine propriile înțelesuri. Însă, nu de puține ori, se întâmplă ca sensul pe care noi îl atribuim să fie nepotrivit sau chiar eronat, iar principala consecință este aceea că ne formăm percepții denaturate cu privire la realitatea înconjurătoare. Gravitatea acestei probleme ține, printre altele, și de domeniul de referință; în unele domenii-cheie, raportarea la pseudoștiință reprezintă un real pericol.

Citește mai mult:
Pennycook, G. & Rand, D. G. – Who Falls for Fake News? The Roles of Bullshit Receptivity, Overclaiming, Familiarity, and Analytic Thinking
medium.comHow Can We Avoid Pseudoscience?

#YearOfData

„2021 trebuie să devină anul datelor. Anul 2021 va fi crucial pentru companiile din Europa care vor defini modalitățile de acces și transmitere a datelor puse la dispoziție. În acest an, suntem în așteptarea unor acțiuni comune de reglementare a datelor și a Inteligenței Artificiale din partea statelor UE.” – declarația Directorului General DigitalEurope, Cecilia Bonefeld-Dahl

Conferința privind viitorul Europei va avea loc în luna mai

În cadrul unei reuniuni a ambasadorilor Uniunii Europene la Bruxelles, au fost stabilite detaliile organizatorice ale Conferinței privind viitorul Europei. Evenimentul își propune să abordeze teme legate de provocările interne și externe cu care se confruntă Europa, prin crearea unei platforme de discuții între cetățeni și instituțiile europene. Conferința, care trebuia să aibă loc în mai 2020, se va desfășura începând cu 9 mai 2021 sub autoritatea președinților celor trei instituții, Consiliul, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Citește mai mult:
uractiv.com –  EU27 accept Portuguese idea on Conference on the Future of Europe

2 thoughts on “Newsletterul ANTI-FAKE (1 – 8 februarie 2021)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.