Green fact checking-ul săptămânii: Fenomenele meteo extreme nu sunt provocate cu ajutorul tehnologiei, cum fals s-a promovat pe platformele de social media

Informații de context

Pe platformele de social media circulă o serie de afirmații false, parte a unor narațiuni conspiraționiste, ce neagă existența crizei climatice. Astfel, potrivit acestor narațiuni vremea este de fapt manipulată artificial prin intermediul unor tehnologii precum avioanele care pulverizează substanțe chimice în atmosferă (chemtrails).

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice sunt cauzate de actori puternici pentru a promova agende ascunse precum depopularea și pentru a-i determina pe oameni să accepte tranziția spre energia verde.”

„Fenomene naturale extreme precum seceta, tornade, inundații, sunt generate cu ajutorul ingineriei climatice.”

„Încălzirea globală nu există”.

„Se încearcă controlul populației și al climei prin pulverizări chimice.”

Evaluarea noastră: afirmații false parte a unor narațiuni conspiraționiste

În baza analizei noastre, considerăm că astfel de postări promovează afirmații false sau înșelătoare pentru a valida anumite teorii conspiraționiste. Clima globală nu este modificata și controlată cu ajutorul tehnologiei pentru a promova anumite interese. Oamenii de știință din întreaga lume au căzut de acord că emisiile de carbon produse de activitatea umană, prin arderea combustibililor fosili, provoacă schimbări climatice, încălzind planeta și crescând riscul de dezastre precum valurile de căldură, inundațiile și secetele.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Afp.com – Carbon emissions, not weather modification, are driving global warming

Iopscience.iop.org – Quantifying expert consensus against the existence of a secret, large-scale atmospheric spraying program

One thought on “Green fact checking-ul săptămânii: Fenomenele meteo extreme nu sunt provocate cu ajutorul tehnologiei, cum fals s-a promovat pe platformele de social media

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.