Green fact checking-ul săptămânii: Emisiile de carbon și realitățile schimbărilor climatice

Informații de context

Un videoclip care circulă online pe diferite platforme social media prezintă în mod trunchiat și selectiv anumite date științifice privind rolul parțial benefic al emisiilor de carbon asupra unor culturi agricole, ignorând toate celelalte dezavantaje. O altă postare pe Instagram pune la îndoială avertismentele cu privire la nivelurile ridicate de dioxid de carbon din atmosferă, indicând utilizarea cu succes a CO2 pentru culturile agricole din sere.

Cantitatea din ce în ce mai mare de dioxid de carbon, care captează căldura și alte gaze cu efect de seră generate de activitatea umană în atmosferă, a dus la schimbări climatice, care au tot felul de alte efecte negative asupra planetei și depășesc cu mult orice alte posibile beneficii. Procesul de adăugare a CO2 într-o seră, în scopul creșterii productivității, este cunoscut sub numele de fertilizare cu carbon. Efectul de fertilizare cu carbon este controversat pentru impactul său asupra climei și a valorii nutriționale a culturilor.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

Evaluarea Green Antifake:

Afirmații distorsionate cu scopul de a discredita eforturile de combatere a schimbărilor climatice. Teza carbonului, care nu ar fi dăunător vieții de pe Pământ, este falsă. NASA a confirmat că activitățile umane au dus la creșterea conținutului de dioxid de carbon din atmosfera cu 50%, în mai puțin de 200 de ani. Dioxidul de carbon din atmosferă încălzește Pământul, provocând schimbări climatice. Schimbările climatice, parțial determinate de dioxidul de carbon, au dus deja la îmbolnăviri, decese, fenomene meteorologice extreme și perturbarea sistemelor agricole.

Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date științifice într-un mod selectiv și manipulatoriu pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – Carbon dioxide helps plants grow. That doesn’t mean more of it is good for the planet

Afp.com – CO2 use in greenhouses does not disprove harm on climate

96 thoughts on “Green fact checking-ul săptămânii: Emisiile de carbon și realitățile schimbărilor climatice

  1. alpilean review amazon says:

    You’re so awesome! I don’t believe I have read a single thing like that before. So great to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality!

Leave a Reply

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.