Green fact checking-ul săptămânii: Comparații problematice între cei care promovează știința climatică și adepții nazismului

Care sunt faptele?

Potrivit The Guardian, videoclipuri care compară activiștii pentru climă cu naziștii, prezintă energia solară și eoliană ca fiind dăunătoare pentru mediu și susțin că încălzirea globală actuală face parte din ciclurile naturale pe termen lung, vor fi puse la dispoziția elevilor din Florida, după ce statul american respectiv a aprobat utilizarea acestor animații în programul școlilor publice. Videoclipurile vor putea fi prezentate copiilor de la grădiniță până la clasa a cincea.

Animațiile sunt realizate de Prager University (PragerU), o organizație nonprofit care susține că oferă „o alternativă gratuită la ideologia de stânga dominantă în cultură, mass-media și educație”. Fondată de prezentatorul radio Dennis Prager, organizația a fost criticată pentru că a publicat afirmații inexacte despre istorie, rasă și știință. De asemenea, potrivit Snopes, organizația PragerU este finanțată în mare măsură de donatori din industria petrolului care au câștiguri de miliarde de dolari. Prager University nu este o instituție academică și nu conferă diplome.

Potrivit Adrienne McCarthy, cercetător la Universitatea de Stat din Kansas, care a studiat activitatea și conținutul promovat de PragerU, „aceste videoclipuri se adresează copiilor mici și ușor impresionabili, cu mesaje de susținere pentru combustibilii fosili și dubii cu privire la resursele de energie regenerabilă – ei încearcă să crească următoarea generație de susținători ai combustibililor fosili”.

Un exemplu citat frecvent de PragerU Kids, care neagă severitatea schimbărilor climatice, compară persoanele care promovează știința despre schimbările climatice cu naziștii. Spre exemplu, un videoclip postat pe 20 iulie 2023 descrie viața unei poloneze pe nume Anya care, după ce pune la îndoiala gravitatea schimbărilor climatice provocate de activitatea umană și necesitatea tranziției către combustibili alternativi, își pierde prietenii și este prost tratată de profesori. În videoclip, rudele ei mai în vârstă, supraviețuitori ai comunismului și nazismului, o laudă și compară lupta ei cu lupta lor împotriva unor regimuri opresive.

Narațiuni alimentate de astfel de comparații problematice:

  • „activiștii pentru climă sunt naziști”, „măsurile de combatere a efectelor schimbărilor climatice sunt naziste”;
  • „energia obținută din surse regenerabile este dăunătoare pentru mediu, iar cea obținută din combustibilii fosili este ieftină și sigură”
  • „încălzirea globală actuală face parte din ciclurile naturale pe termen lung ale climei”

Evaluarea noastră:

Departamentul de Educație al Florida a aprobat materiale video care neagă gravitatea schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană, iar unul dintre aceste videoclipuri sugerează că persoanele care promovează știința despre climă sunt comparabile cu naziștii. De asemenea, remarcăm că încă din primele luni ale pandemiei, în spațiul public occidental, inclusiv în România, diverse surse au invocat crimele în masă de la Auschwitz, Holocaustul, persecutarea și exterminarea unor grupuri etnice în perioada nazistă, făcând comparații între experiența regimului nazist și măsurile de combatere a pandemiei. Vocabularul de contestare a dovezilor care susțin existența schimbărilor climatice a împrumutat un vocabular similar care face comparații între măsurile necesare pentru combaterea efectelor încălzirii globale și crimele sau persecuțiile care au avut loc în timpul regimului nazist. Astfel de analogii trivializează un eveniment întunecat din istoria umanității și minimizează ororile pe care le-au îndurat cei care au trăit în acea perioadă.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

snopes.com – Did Florida Education Dept. Approve Climate-Denial Content Comparing Climate Science to Nazism?

theguardian.com – Videos denying climate science approved by Florida as state curriculum

theguardian.com – DeSantis accused of ‘catastrophic’ climate approach after campaign launch

youtube.com – Poland: Ania’s Energy Crisis

miamiherald.com – Indoctrination in Florida schools? PragerU’s conservative content aims to change minds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.