Green fact checking-ul săptămânii: Are ONU în plan strămutarea forțată în orașe inteligente a oamenilor ce locuiesc în teritorii poluate? Categoric NU!

Informații de context

Agenda citează reducerea poluării printre obiective, însă nu direcționează și nici nu conferă guvernelor vreo autoritate da a dicta locul în care oamenii ajung să locuiască. Mai mult, ONU nu deține o astfel de autoritate, de a permite sau de a interzice țărilor să întreprindă acțiuni precum strămutarea forțată din motive ecologice.

Planul Agendei a fost adoptat în 2015 de Adunarea Generală a ONU. În 2019, ONU și FEM au semnat un acord care identifica modalitățile prin care organizațiile pot lucra împreună pentru a implementa mai rapid obiectivele Agendei 2030.

Agenda prevede obținerea unei stări de pace și prosperitate globale pe o perioadă de 15 ani, cu 17 obiective ambițioase, precum „eliminarea sărăciei de pretutindeni, sub toate formele ei”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ eronate/ înșelătoare

„Elitele globaliste încearcă să concentreze populația în anumite spații/orașe inteligente, pentru a o controla mai ușor.”

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”

„Schimbările climatice sunt o escrocherie.”

„Elitele globale, cu ajutorul trădătorilor locali, pregătesc instaurarea dictaturii verzi pe baza mitului schimbărilor climatice.”

Evaluarea noastră: Afirmații false/ denigratoare 

Agenda 2030 nu conține nimic despre o pretinsă strămutare forțată a oamenilor ce trăiesc în teritorii poluate și nici nu menționează termenul „orașe inteligente”. Mai mult, premisa că ONU poate „permite” sau „interzice” țărilor să facă ceva este falsă. Potrivit  purtătorului de cuvânt al ONU, Florencia Soto Niño, „în niciun moment nu se vorbește [în Agendă] despre îndepărtarea oamenilor de pe pământul lor, chiar dacă acesta este poluat.”

Informații certe, dovedite științific, despre schimbările climatice

  1. Schimbările climatice sunt o realitate indubitabilă.
  2. Principala cauză a schimbărilor climatice o reprezintă activitatea umană.
  3. Schimbările climatice au efect asupra sănătății.
  4. Există deja soluții de natură tehnologică pentru a asigura tranziția către o economie verde.
  5. Energia generată din surse regenerabile este viabilă. 

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Apnews.com – UN, WEF agenda won’t force people to live in ‘smart cities’

Un.org – Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development

Reuters.com – Fact check: Agenda 2030 is a global development framework that is not linked to the COVID-19 pandemic

One thought on “Green fact checking-ul săptămânii: Are ONU în plan strămutarea forțată în orașe inteligente a oamenilor ce locuiesc în teritorii poluate? Categoric NU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.