Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare susțin că termenul de „încălzire globală” a fost înlocuit cu „schimbări climatice” pentru că temperaturile globale nu ar fi crescut

Informații de context

Mai multe postări pe rețelele sociale susțin că termenul de „încălzire globală” a fost înlocuit cu termenul de „schimbări climatice” pentru că „temperaturile nu au crescut”, iar „Pământul nu s-a încălzit așa cum au prezis oamenii de știință”. Potrivit acestor postări, schimbările climate sunt o „teorie inventată” și o „criză fabricată”, o „nouă mascaradă”.

Care sunt faptele?

Potrivit NASA, „încălzirea globală” se referă la încălzirea pe termen lung a planetei, în timp ce „schimbarea climatică” cuprinde încălzirea globală, dar se referă la o gamă mult mai largă de schimbări care au loc pe planeta noastră. Acestea includ creșterea nivelului mării; topirea ghețarilor; topirea calotei glaciare din Groenlanda, Antarctica și Arctica; și schimbări în perioadele de înflorire a plantelor; apariția fenomenelor meteorologice extreme. Toate acestea sunt consecințe ale încălzirii, care este cauzată în principal de activitatea umană, și anume arderea combustibililor fosili.

Printre primele mențiuni ale termenul de încălzire globală se regăsesc într-un articol științific din 1975 : „Schimbarea climatică: suntem în pragul unei încălziri globale pronunțate?”. De asemenea, un studiu privind impactul CO2 asupra climei publicat în 1979 de Academia Națională de Științe din SUA  a adoptat termenul de încălzire globală atunci pentru a face referire la schimbarea temperaturii de suprafață.

Această distincție se reflectă în utilizarea ambilor termeni în rapoartele din perioada 1990-1992 ale Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC).   Rapoartele menționează încălzirea globală ca un fenomen distinct, nu ca un alt termen prin care sunt desemnate schimbările climatice. Malte Meinshausen, profesor în  schimbări climatice la Universitatea din Melbourne, a confirmat, de asemenea, că afirmația este falsă: „Încălzirea globală este încă folosită astăzi, în special atunci când vorbim despre temperaturi medii globale și schimbări strâns asociate/corelate”.

De asemenea, și afirmația că temperaturile globale nu au crescut este eronată. Temperatura globală arată o creștere documentată de la începutul secolului al XX-lea și mai ales de la sfârșitul anilor 1970. La nivel mondial, din 1880, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1° C, față de linia de bază de la mijlocul secolului al XX-lea (din 1951-1980). Aceasta se adaugă la o încălzire suplimentară de 0,15 ° C între 1750 și 1880. Datele Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA confirmă această creștere:

Sursa: Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature

Narațiuni alimentate de conținuturi false / înșelătoare:

  • „Teoria schimbările climatice este o teorie inventată / o criză fabricată”;
  • „Pământul nu s-a încălzit așa cum au prezis oamenii de știință, motiv pentru care a trebuit să inventeze o nouă teorie falsă”;
  • „Datele arată că temperaturile globale nu au crescut”.

Evaluarea noastră: Afirmații eronate/ înșelătoare

Termenul de „încălzire globală” este încă folosit astăzi, în special atunci când se face referire la temperaturile medii globale. Termenul de „încălzire globală” nu a fost niciodată înlocuit cu cel de „schimbări climatice”. De asemenea, temperatura globală arată o creștere documentată și prevăzută de oamenii de știință. Creșterea de aproximativ un grad Celsius a temperaturii medii globale, care a avut loc încă din epoca preindustrială (1880-1900), ar putea părea mică, dar înseamnă o creștere semnificativă a căldurii acumulate, deoarece este nevoie de o cantitate masivă de energie termică pentru a crește temperatura medie anuală a suprafeței Pământului.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

aap.com.au – Mish-mash of misinformation gives climate change a bad name

climate.gov – Climate Change: Global Temperature

climate.nasa.gov – What’s the difference between climate change and global warming?

science.org – Climatic Change: Are We on the Brink of a Pronounced Global Warming?

geosci.uchicago.edu – Carbon Dioxide and Climate: A Scientific Assessment

ipcc.ch – Climate Change: The IPCC 1990 and 1992 Assessments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.