Focus România: Studiu INSCOP Research: Românii au mai multă încredere în țările din Vest decât în cele din Est

Există o discrepanță considerabilă între numărul românilor care preferă să studieze sau să lucreze într-o țară din Vest și numărul românilor care ar alege o țară din Est. Conform sondajului de opinie „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Partea a II-a mai mulți români preferă modelul occidental în detrimentul valorilor promovate de țările estice, precum Rusia. Printre țările alese cel mai des de către respondenții sondajului se numără SUA, Canada și țările din UE (42,2%), acestea fiind alese în special de tinerii sub 30 de ani, cu studii superioare, din București și care au un cont pe platforma TikTok. Cei care ar alege să rămână în România (47,9%) sunt predominant locuitori din rural, persoane care nu au conturi deschise pe rețelele sociale, având vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani. Sondajul arată și faptul că educația și venitul sunt factori care influențează percepția asupra direcției țării, astfel un nivel de educație și un venit mai ridicate duc la un optimism crescut, pe când, persoanele cu venit și nivel de educație scăzute sunt mai pesimiste. De asemenea, aderarea la UE și calitatea României de a fi membră NATO sunt considerate ca fiind un avantaj în cazul persoanelor cu vârsta sub 30 de ani și un nivel de educație crescut, pe când, persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani și un venit redus consideră aceste lucruri mai degrabă un dezavantaj.

94 thoughts on “Focus România: Studiu INSCOP Research: Românii au mai multă încredere în țările din Vest decât în cele din Est

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.