Fact checking-ul săptămânii: Știrile false alimentează teama: Forumul Economic Mondial și mitul raționalizării apei la nivel global

Context

Știrea a apărut în contextul Conferinței ONU privind resursele de apă proaspătă, organizată în martie 2023 la New York. Știrea a fost folosită pentru a relua teoriile conspirației deja consacrate despre „elitele globale” și rezolvarea deficitului de apă potabilă în multe zone de pe glob. Publicația conspiraționistă, numită The People’s Voice, promovează aceste informații false prin amestecarea unor declarații adevărate scoase din context cu dezinformarea de natură conspiraționistă. În social media, articolul a fost distribuit de peste 1.000 de ori în două săptămâni.

Articolul susține că Forumul Economic Mondial lucrează cu ONU pentru a impune raționalizarea apei și menționează Conferința ONU despre Apă din 2023. Numai că citatul extras dintr-o postare recentă despre conferință de pe site-ul web al FEM, și prezentat în articol drept dovadă, nu menționează în niciun fel raționalizarea apei. Nu există nicio mențiune despre raționalizarea apei nici pe site-urile ONU privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, nici pe site-ul Conferinței din 2023 despre resursele de Apa

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Marea Resetare: elitele globaliste vor restricționarea accesului la apă potabilă pentru a controla populația”.

„Globaliștii vor obliga marea masă a oamenilor de rând să apeleze la stăpâni”.

Evaluarea noastră:

Știri false ce alimentează teorii ale conspirației despre „elitele globale malefice”. Articolul care afirmă că Forumul Economic Mondial ar intenționa să controleze accesul la apă potabilă la nivel global este neîntemeiat și propagă teorii ale conspirației despre așa-numitele “elite globale malefice”. Acest tip de narațiuni încearcă să exploateze temerile populației și să crească neîncrederea în instituții internaționale de prestigiu.

În primul rând, Forumul Economic Mondial este o organizație internațională ce promovează cooperarea între sectoarele public și privat, dar nu are puterea de a impune directive guvernelor statelor suverane. În acest sens, afirmația că Forumul ar putea restricționa accesul la apă potabilă pentru populația globului este eronată.

În al doilea rând, purtătorul de cuvânt al Forumului Economic Mondial a negat deja această informație pentru publicația USA Today, ceea ce contrazice în mod clar afirmațiile apărute în articol.

În al treilea rând, site-ul web care a publicat articolul este cunoscut pentru publicarea, în mod regulat, știri false și teorii ale conspirației, ceea ce pune sub semnul întrebării credibilitatea și obiectivitatea informațiilor oferite.

În concluzie, nu există nicio dovadă care să susțină afirmația că Forumul Economic Mondial ar fi ordonat guvernelor din întreaga lume să raționalizeze apa pentru consumul populației. În schimb, această știre pare să aibă ca scop alimentarea teoriilor conspirației despre „elitele globale malefice” și a neîncrederii în instituțiile internaționale.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – Did World Economic Forum Order Governments to Begin Rationing Water?

Usatoday.com – Fact check: No, the World Economic Forum didn’t order governments to ration water

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.