Fact checking-ul săptămânii: Povestea distorsionată a declarațiilor lui Fauci despre măștile Anti-Covid

Context

Un blogger cu 539.000 de urmăritori pe Twitter a prezentat trunchiat o parte a interviului pe rețelele sociale.

În interviul din The New York Times Magazine, Anthony Fauci a recunoscut totuși că „în mod clar, ceva a mers prost. […] Dar motivul pentru care știm că a mers prost este că suntem cea mai bogată țară din lume și, pe cap de locuitor, ne-am descurcat mai rău decât toate celelalte țări [dezvoltate]. Și nu există niciun motiv pentru care o țară bogată ca a noastră să fi înregistrat 1,1 milioane de decese. Inacceptabil.”

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Autoritățile (inclusiv cele medicale) „au mințit” în pandemie cu scopul de a impune controlul populației.”

„Pandemia de coronavirus a fost planificată, iar Fauci a fost doar un pion al unor interese ascunse”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false ce prezintă trunchiat declarații ale doctorului Anthony Fauci din interviul acordat celor de la The New York Times Magazine. Anthony Fauci nu a admis  un eșec masiv în privința utilizării măștilor de protecție ca răspuns la pandemie și nu a discutat despre eficacitatea măsurilor de purtare obligatorie a măștilor din timpul pandemiei. Dimpotrivă, el a subliniat că purtarea măștii salvează vieți. Doctorul Fauci a declarat pentru Associated Press că afirmațiile sale „au fost scoase din context și distorsionate”. Fauci rămâne o figură polarizantă, mai ales în mediul rețelelor sociale.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – Fauci did not admit in New York Times interview that mask mandates were a failure

Nytimes.com – Dr. Fauci Looks Back: ‘Something Clearly Went Wrong’

Apnews.com – No, Fauci didn’t say face masks were a ‘failure’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.