Fact-checking-ul săptămânii: Informații despre varianta Covid-19 BA.2.86 și impactul său asupra persoanelor vaccinate, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA

Context

Zvonurile și interpretările eronate au apărut după recenta publicare a unui document de către CDC, în care se evaluează riscurile pentru o nouă variantă de Covid-19 raportată deja în câteva țări, printre care și SUA. Postarea inițială a apărut pe platforma X (Twitter) și a devenit virală și pe celelalte mari platforme social media, ajungând la milioane de vizualizări. Mulți utilizatori ai rețelelor sociale au interpretat eronat îndrumările agenției de sănătate publică cu privire la noua variantă COVID-19 apărută la jumătatea lunii august.

Documentul CDC precizează că „numărul mare de mutații ale acestei noi variante generează îngrijorări cu privire la o mai mare capacitate de ocolire a imunității dobândite prin vaccinare sau prin infecții anterioare, în comparație cu alte variante recente”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Omenirea a fost mințită în legătură cu vaccinul anti-Covid-19”.

„Elita globalistă are un plan secret de control al populației”.

„Vin alegerile, deci se inventează o nouă plandemie”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false și prezentarea denaturată a unui raport științific. Agenția CDC nu a afirmat că cei care au fost vaccinați împotriva COVID-19 au o probabilitate mai mare de infectare față de persoanele nevaccinate. Postările care fac astfel de afirmații interpretează în mod eronat textul documentului emis de CDC. De fapt, vaccinarea și imunitatea naturală obținută în urma unei infecții anterioare oferă în general un nivel de protecție împotriva formelor severe ale COVID-19, inclusiv împotriva riscului de spitalizare și deces, protecție pe care persoanele nevaccinate nu o au.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Snopes.com – CDC Says Vaccinated Americans Have Higher Risk of Infection than Unvaccinated?

Apnews.com – The CDC didn’t say vaccinated people are more at risk of a new COVID variant than the unvaccinated

Poynter.org – The CDC didn’t say vaccinated people are likelier to get the new COVID-19 variant than unvaccinated

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.