Fact-checking-ul săptămânii: Informația că Forumul Economic Mondial încearcă să vaccineze populația prin deversarea în rețelele publice de apă a vaccinurilor Covid este falsă

Context

Afirmațiile false despre vaccinul anti-Covid continuă să circule online, la mai bine de doi ani de la debutul lor din decembrie 2020. O postare recentă de pe rețeaua X/Twitter a scos din context înregistrări video de la o conferință de presă a Forumului Economic Mondial din 2022 pentru a sugera, în mod înșelător, că vorbitorul a propus deversarea de vaccinuri COVID-19 în apa potabilă.

Profesoara Mazzucato din cadrul UCL Londra a vorbit la o conferință de presă în mai 2022 la Davos, Elveția, anunțând înființarea unei noi organizații – Comisia Globală pentru Economia Apei – a cărei copreședinte este.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Omenirea a fost mințită în legătură cu vaccinul anti-Covid-19”.

“Elita globalistă are un plan secret de control al populației.”

Evaluarea noastră:

Afirmații false și scoaterea din context a unor declarații făcute într-o conferință desfășurată în 2022. Nimeni din cadrul WEF nu a declarat vreodată că organizația are în plan deversarea vaccinurilor Covid în rețelele publice de apă. O cercetătoare care a vorbit în cadrul unui eveniment la Davos a comparat ratele globale de vaccinare împotriva COVID-19 cu abordarea problemelor globale legate de apă. Ea a discutat despre echitatea resurselor de apă și a spus că o astfel de abordare este în interesul tuturor, comparând-o cu vaccinarea în timpul pandemiei de COVID-19. Se menționează vaccinarea împotriva COVID-19 și resursele de apă în același comentariu, dar videoclipul omite contextul observațiilor.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Fact Check-Panelist did not say WEF would add vaccines to water

Politifact.com – Speaker at World Economic Forum conference proposed adding COVID-19 vaccines to water supply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.