Fact checking-ul săptămânii: Date statistice medicale scoase din context și eronat interpretate

Recent, în spațiul online românesc, au circulat mai multe articole care susțin că „datele unui raport oficial al Guvernului Marii Britanii” ar arăta că „vaccinații mor de variantele Covid în număr mult mai mare față de persoanele nevaccinate”, încât rata mortalității cu varianta Delta ar fi „de șase ori” sau de „opt ori mai mare la persoanele complet vaccinate”. Datele statistice din aceste articole sunt preluate dintr-un raport al Public Health England, Institutul de Sănătate Publică din Anglia, însă, potrivit experților medicali, informațiile sunt scoase din context și prezentate într-un mod înșelător.

Afirmațiile din aceste articole se bazează pe unele date statistice preluate din raportul ”SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England” din 25 iunie 2021, publicat de Public Health England (Institutul de Sănătate Publică din Anglia). Raportul analizează evoluția cazurilor de infectare cu varianta Delta, în perioada 1 februarie 2021 – 21 iunie 2021 și arată că, din cele 117 decese înregistrate ca urmare a infectării cu această variantă, 70 de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin, iar 44 de persoane nu erau vaccinate. Potrivit Paul Hunter, profesor în medicină la Norwich Medical School, Marea Britanie, avem de-a face cu un „mod înșelător de prezentare a datelor, care ignoră faptul că decesele s-au înregistrat predominant la grupele înaintate de vârstă, care reprezintă categoriile de populație cu cea mai mare rată a vaccinării în Marea Britanie”.

Datele raportului Public Health England nu demonstrează că vaccinurile nu ar funcționa, că ar fi periculoase sau nu ar fi necesare. Pentru a interpreta corect informațiile din acest raport, ar trebui să luăm în considerare contextul datelor statistice. Muge Cevik, lector în boli infecțioase și virologie la Universitatea din St. Andrews, Marea Britanie, consideră că „cifrele din aceste articole sunt scoase din context”. Programul de vaccinare din Marea Britanie a acordat prioritate vaccinării persoanelor în vârstă și persoanelor vulnerabile. Tocmai aceste persoane fac parte din categoriile de populație cu risc mare de dezvoltare a unei infecții severe cu SARS-CoV-2. Cele mai recente date arată că peste 45 de milioane de persoane, circa 86% din populația adultă, au fost vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin în Marea Britanie. După cum arată și Muge Cevik, „în condițiile în care majoritatea populației este vaccinată, este de așteptat ca majoritatea infecțiilor și deceselor să fie înregistrate în rândurile persoanelor vaccinate”. Potrivit FullFact, riscul de deces în urma infecției cu SARS-CoV-2 este mult mai mic după vaccinare, dar nu este zero, iar vaccinul împotriva COVID-19 a fost administrat într-o proporție mare în rândul persoanelor din categoriile cu risc ridicat.

Potrivit portalului european de informații despre vaccinare, eficacitatea vaccinurilor depinde de mai mulți factori, printre care: vârsta, unele boli sau afecțiuni existente, timpul scurs de la vaccinare, contactul anterior cu boala, modul de administrare a vaccinului și chiar vaccinul administrat. Soumya Swaminathan, directorul ştiinţific al Organizației Mondiale a Sănătății, menționează că „niciunul dintre vaccinurile disponibile în prezent nu este 100% eficace la toate persoanele vaccinate. O persoană vaccinată se poate infecta, dar într-o formă mai ușoară sau fără simptome, însă vaccinul diminuează foarte mult posibilitatea de a face o formă gravă a bolii”.

Mai mult, ar trebui luată în vedere și eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19 în cazul mutațiilor existente ale virusului. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat varianta Delta drept o mutație  îngrijorătoare (Variants Of Concern – VOC). Această mutație este mai contagioasă decât forma inițială a virusului și a dus deja la creșterea numărului persoanelor internate sau decedate în urma infectării. OMS a semnalat că varianta Delta are „o transmisibilitate crescută și a reușit să reziste anticorpilor pe care îi avem în sânge, fapt care înseamnă că avem nevoie de un nivel mai ridicat de anticorpi pentru a depăși această variantă în comparație cu varianta Alpha. Din datele disponibile în prezent, vaccinurile aprobate de urgență de către OMS protejează împotriva dezvoltării formelor severe, spitalizării și decesului în urma infectării cu varianta Delta”.

În plus, datele din iulie 2021 ale aceluiași Institut de Sănătate Publică din Anglia (PHE) estimează că programul de vaccinare împotriva COVID-19 a prevenit între 6,4 și 7,9 milioane de infecții și între 26 și 28 de mii de decese, aceasta numai în Anglia. Analizele efectuate de PHE au arătat că două doze de vaccin împotriva COVID-19 oferă o protecție înaltă (de circa 92%-96%) împotriva spitalizării persoanelor infectate cu varianta Delta.

Încă de la începutul campaniei de vaccinare,  în spațiul online, în special pe rețelele sociale, au fost răspândite numeroase afirmații false, înșelătoare, inclusiv interpretări eronate, trunchiate sau incomplete ale unor date statistice reale cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19. Pe baza exemplului analizat, pentru a naviga mai în siguranță spațiul informațional, sugerăm:

  • să nu dăm, în mod automat, crezare unor informații medicale, încadrări sau interpretări incomplete, din motivul că ne confirmă îndoieli, suspiciuni, credințe sau interpretări anterioare;
  • să manifestăm prudență față de anumite constatări sau interpretări ale unor date statistice și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și că nu există erori în analiza datelor;
  • să recunoaștem elementele ce pot indica o încadrare înșelătoare a unui subiect de natură medicală (prezentarea incompletă, deformată sau trunchiată a informațiilor/ statisticilor, apelul la emoții puternice, exagerările, interpretările extreme, titlurile incendiare, fotografiile deformate);
  • pe subiecte medicale, să ne informăm de la persoane de strictă specialitate și să dăm atenție faptului că un număr mare de distribuiri sau like-uri pe rețelele sociale nu reprezintă, în mod automat, un indicator al gradului de credibilitate sau acuratețe al informațiilor prezentate.

Sursele noastre:

SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England – Raportul Public Health England

coronavirus.data.gov.uk – Vaccinations inUnited Kingdom

gov.uk – Vaccines highly effective against hospitalisation from Delta variant

who.int – Tracking SARS-CoV-2 variants

who.int – Delta variant and vaccines

reuters.com – Fact Check-Claim that vaccinated people are six times more likely to die from the Delta variant than those who are unvaccinated is misleading

fullfact.org – Vaccinated people sometimes die of Covid-19—but very rarely

gov.uk – COVID-19 vaccines have prevented 7.2 million infections and 27,000 deaths

gov.uk – UK COVID-19 vaccines delivery plan

vaccination-info.eu – Eficacitatea vaccinurilor

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.