Best of ANTI-FAKE Fact Checking (NOIEMBRIE 2022): Afirmații fabricate despre SUA atribuite actorului Alain Delon

Rezumat

Un presupus interviu realizat de televiziunea italiană Rai 3 și atribuit actorului francez Alain Delon a fost viralizat în spațiul social media din România. La ani distanță de la prima apariție, interviul continuă să fie republicat ca și cum ar fi recent. În presupusul interviu, Alain Delon ar fi declarat că „doar nu am înnebunit chiar cu toții ca să luăm lumină din SUA, țara lui Antihrist, această lume scrântită, sărită de pe axul firescului și normalității!”.

Informații de context

Un presupus interviu realizat de televiziunea italiană Rai 3 și atribuit actorului francez Alain Delon s-a viralizat în spațiul social media din România. La ani distanță de la prima apariție, interviul continuă să fie republicat ca și cum ar fi ceva recent. Presupusul interviu a apărut citat în contextul în care actorul urma să primească un premiu Palme d’Or onorific, în anul 2019, pentru întreaga cariera la Festivalul de la Cannes.

Care sunt faptele?

Presupusele afirmații despre Statele Unite pe care Alain Delon le-ar fi făcut la Rai 3 nu apar în respectivul interviu și în nici o sursă internațională, ci doar în mediul online din România, pe pagini personale din rețele sociale precum Facebook și Linkedin, precum și pe mesageria privată whatsapp, cu eticheta „mesaj redirecționat frecvent”. Presupusele declarații din interviu circulă în mai multe versiuni, iar unele dintre ele fac trimitere la un interviu oferit de actor în 2019 ce se regăsește pe Youtube. În acel material video, nu regăsim ca Alain Delon să fi făcut astfel de declrații la adresa SUA.

Evaluarea noastră: declarații fabricate

Afirmațiile atribuite actorului Alain Delon cu privire la SUA sunt, cel mai probabil, fabricate. Acestea circulă fără dovezi și fără posibilități de verificare (de exemplu, link-uri care să facă trimitere către acel presupus interviu). Afirmațiile atribuite celebrului actor pornesc de la frânturi de adevăr (declarații reale ale acestuia, poziționarea împotriva „corectitudinii politice”, petiția împotriva demersului de recunoaștere a întregii cariere actoricești etc), frânturi cărora li se adaugă, fără cea mai mică posibilitate  de verificare, afirmații și interpretări din ce în ce mai distorsionate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.