Rezumat
Mai multe postări pe rețelele sociale au susținut că, „România va acorda suveranitatea țării asupra problemelor de sănătate Organizației Mondiale a Sănătății”. Astfel de afirmații sunt lipsite de dovezi și au avut la bază discuțiile între statele membre OMS și propunerile SUA cu privire la introducerea unor amendamente în Regulamentul Sanitar Internațional. Niciunul dintre amendamentele propuse nu prevede „acordarea OMS a puterii de decizie la nivel național” sau „cedarea suveranității” către OMS. Modificările propuse implică schimbul de date privind bolile/ epidemiile emergente, interzicerea piețelor pentru animale sălbatice și un plan de distribuție echitabilă a vaccinurilor.
Informații de context
În spațiul online românesc, în special pe rețelele sociale, au circulat diverse postări care susțineau că „OMS vrea ca statele membre să renunțe la o parte din suveranitate”, „noile amendamente ale Regulamentului Sanitar Internațional arată clar că OMS vrea să facă mai mult decât să sfătuiască țările, vrea un control complet” sau că „OMS vrea să impună o abordare autoritară, unică pentru toți”. Unele postări au susținut în mod înșelător că „Președintele României semnează zilele acestea un acord prin care România cedează OMS dreptul de a decide în caz de pandemie pe teritoriul său!”.
Care sunt faptele?
Organizația Mondială a Sănătății a lansat un proces public pentru a reînnoi un document-cheie de orientare, Regulamentul Sanitar Internațional. Documentul cuprinde un set de măsuri pentru a conferi agenției internaționale de sănătate prerogative de a supraveghea bolile care au potențialul de a se răspândi la nivel global. De-a lungul timpului, experții OMS au actualizat reglementările de câteva ori, inclusiv în 2005, după epidemia de SARS din 2002-2003. În decembrie 2021, liderii mondiali au început să lucreze la noile amendamente ale Regulamentului Sanitar Internațional, pentru a consolida răspunsul global în cazul unei posibile alte pandemii.
Potrivit Reuters, propunerile sugerate se referă la schimbul de date și secvențe de genom ale virusurilor emergente, reguli privind distribuția echitabilă a vaccinurilor, interzicerea piețelor cu animale sălbatice, crearea unui sistem care să încurajee raportarea timpurie a noilor viruși sau mutații. De asemenea, contrar afirmațiilor înșelătoare care au circulat pe rețelele sociale, niciunul dintre amendamentele propuse de SUA nu prevede modalități prin care statele vor „ceda suveranitatea către OMS” sau „OMS va obține anumite puteri de decizie la nivel național”.
Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi
Afirmațiile cu privire „cedarea suveranității Organizației Mondiale a Sănătății” sau acordarea OMS unor „puteri de a decide în locul guvernelor naționale” sunt lipsite de dovezi. În prezent, amendamentele propuse pentru actualizarea Regulamentul Sanitar Internațional fac referire la modalitățile de pregătire la nivel global împotriva unor posibile pandemii. OMS are puterea de a face recomandări, dar nu poate adopta legi și nu poate interfera cu deciziile privind politicile naționale.