Best of ANTI-FAKE Fact Checking (APRILIE 2022):Informații distorsionate pentru a susține că evenimentele din Bucea au fost regizate

După retragerea militarilor ruși din mai multe localități, autoritățile din Ucraina au acuzat Rusia de un masacru în orașul Bucea, susținând că au găsit sute de cadavre ale unor persoane civile pe străzile orașului. Oficialii ruși au negat orice responsabilitate și au distribuit pe rețelele sociale postări care susțin că evenimentele din Bucea reprezintă o regie. Drept dovadă, aceste postări includeau un videoclip redat la viteză încetinită și într-o calitate slabă, inducând ideea că victimele care zăceau pe străzile orașului sunt actori. De fapt, atât versiunea originală a videoclipului, cât și fotografiile jurnaliștilor care au relatat evenimentele indică faptul că filmările din Bucea sunt reale. Informațiile sunt confirmate și de imaginile din satelit care arată cadavrele ce zăceau pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca forțele militare ruse să părăsească orașul.

Informații de context

Armata ucraineană a difuzat primele imagini din Bucea pe 1 și 2 aprilie, iar de atunci jurnaliştii internaționali au relatat evenimentele din localitate. Mai multe fotografii și videoclipuri au arătat străzile orașului, unde au fost descoperite zeci de cadavre. Pe Telegram, Facebook și alte platforme, oficialii ruși au susținut că evenimentele din Bucea sunt o regie și au distribuit un videoclip care arată imagini filmate dintr-o mașină în timp ce aceasta se deplasa pe o stradă pe care zăceau mai multe cadavre. Videoclipul este redat la o viteză încetinită și într-o calitate slabă a imaginii, însoțit de descrierea că „Aici, în a 12-a secundă, <<cadavrul>> din dreapta își mișcă brațul. La a 30-a secundă în oglinda retrovizoare <<cadavrul>> se așează”.

Care sunt faptele?

Videoclipul care a circulat în spațiul online nu arată persoane care își mișcă brațele sau se așează/ridică.  În versiunea încetinită a videoclipului, se vede modul în care oglinda laterală distorsionează reflexia corpului și a caselor din fundal (același efect poate fi văzut și în videoclipuri cu oglinzi laterale similare postate pe internet). O analiză The New York Times a imaginilor din satelit a contrazis și afirmația că evenimentele de la Bucha ar fi fost „regizate” de ucraineni după ce forțele ruse s-au retras din oraș. Imaginile din satelit arată cadavre care zăceau pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca militarii ruși să părăsească orașul.

Evaluarea noastră: informații distorsionate

Filmările originale pe care le-am analizat arată că victimele din Bucha sunt reale, acuzațiile cu privire la „actorii” din videoclipuri reprezintând o distorsionare a informațiilor transmise de aceste filmări.­­­­­­­­­­­­­­­

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește și stochează cookie-uri pt. a oferi servicii și pt. a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.